ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τα ούλα εκπέμπουν σήμα κινδύνου

Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν – ούτε στο μήλο, ούτε στο βούρτσισμα, ούτε στον οδοντίατρο

Σύστημα χλωρεξιδίνης CURASEPT ADS® - Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν – ούτε στο μήλο, ούτε στο βούρτσισμα, ούτε στον οδοντίατρο

Καμιά φορά βλέπουμε κόκκινα σημάδια πάνω στο δαγκωμένο μήλο. Αλλοτε βλέπουμε αίμα μέσα στον νηπτήρα όταν ξεπλένουμε μετά το βούρτσισμα. Γενικά δεν έχει σημασία πότε και πως παρατηρούμε το μάτωμα των ούλων. Σημασία έχει να πάρουμε το μήνυμα: «ούλα που ματώνουν» σημαίνει «ουλίτιδα» ή «περιοδοντίτιδα». Και εν καιρώ μπορεί να σημαίνει κάτι ακόμα χειρότερο: «δόντια που πέφτουν».

Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν. Εχουν απαλό ροζ χρώμα, είναι σφιχτά και με κυματοειδές προφίλ. Τα μη υγιή ούλα ματώνουν εύκολα. Εχουν σκούρο κόκκινο χρώμα, είναι μαλακά και ευαίσθητα. Επίσης έχουν δυσάρεστη οσμή.

Σύστημα χλωρεξιδίνης CURASEPT ADS® - Αιτία: ελλιπής στοματική υγιεινή

Αιτία: ελλιπής στοματική υγιεινή

Η κύρια αιτία που προκαλεί τη φλεγμονή των ούλων και το συνακόλουθο μάτωμα είναι η ελλιπής φροντίδα της στοματικής υγιεινής. Η βακτηριαδιακή πλάκα σχηματίζεται σε δόντια που βουρτσίζονται λίγο ή καθόλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αύλακες ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα κινδυνεύουν ιδιαιτέρως!

Τα βακτηρίδια στην πλάκα εκκρίνουν ενδοτοξίνες. Η παρουσία ενδοτοξίνης στους ιστούς ή στο αίμα, πυροδοτεί μια εμφανή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αντίδραση αυτή με τη σειρά της πυροδοτεί φλεγμονή η οποία –παρότι τα βακτηρίδια είναι κατεστραμμένα– οδηγεί σε υφίζηση των ούλων. Αν μάλιστα η φλεγμονή αυτή δεν αντιμετωπιστεί και δεν θεραπευθεί «χτυπάει» το περιοδόντιο και τελικά τη γνάθο.

Πέρα όμως από την ελλιπή φροντίδα της στοματικής υγιεινής, παράγοντες που συμβάλλουν στις ασθένειες των ούλων (μάτωμα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή η παρατεταμένη αναπνοή από το στόμα.

Σύστημα χλωρεξιδίνης CURASEPT ADS® - Καλύτερο βούρτσισμα

Καλύτερο βούρτσισμα

Το περιστασιακό μάτωμα των ούλων γύρω από ορισμένα δόντια, δείχνει συχνά ότι τα δόντια αυτά δεν καθαρίζονται όπως πρέπει. Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν παύουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια επειδή τα ούλα μας ματώνουν! Αν κάναμε κάτι τέτοιο η φλεγμονή στα ούλα θα χειροτέρευε. Η πλάκα λοιπόν πρέπει να απομακρυνθεί διαφορετικά δεν θα θεραπευθούν τα ούλα – και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια καλή οδοντόβουρτσα και ορισμένα άλλα βοηθήματα καθαρισμού.

Το μάτωμα βέβαια, μπορεί να είναι και σημάδι θεραπείας. Για παράδειγμα την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσουμε μεσοδόντια βουρτσάκια ίσως να δούμε λίγο αίμα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει φλεγμονή. Με καθημερινό καθαρισμό η φλεγμονή θα υποχωρήσει και το μάτωμα μετά από μια εβδομάδα θα σταματήσει. Αν παρ' όλα αυτά δεν σταματήσει τότε θα πρέπει να συμβουλευθούμε τον οδοντογιατρό μας.

xs
sm
md
lg