ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Πολλοί λένε ότι έχουν λιγότερες άφθες!»

Κρίενς, 20 Φεβρουαρίου 2014 – Σήμερα η ελβετική εταιρεία Curaprox έχει τρεις οδοντόκρεμες και όλες παράγονται στην Ελβετία. Τί ξεχωριστό έχουν; Ο Δρ. Ματίας Μετς, επιστημονικός συνεργάτης για τη δημιουργία τους, απαντά στις ερωτήσεις μας

«Πολλοί λένε ότι έχουν λιγότερες άφθες!»

Ο Δρ. Ματίας Μετς (αριστερά) επικεφαλής του τμήματος Ερευνας & Ανάπτυξης στην Curaden International AG, παρουσιάζει τις οδοντόκρεμες Enzycal, μαζί με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ούλι Μπράιτσμιντ (δεξιά)

κ. Μετς, ως επικεφαλής του Τμήματος Ερευνας & Ανάπτυξης, είστε ο πιο κατάλληλος να μας μιλήσετε για τις νέες οδοντόκρεμες της Curaden International AG. Τι το ιδιαίτερο έχουν;
Οι οδοντόκρεμες απαρτίζουν μια οικογένεια. Το κοινό στοιχείο τους είναι ότι περιέχουν ένα σύστημα ενζύμων που δυναμώνει τον μηχανισμό φυσικής άμυνας του σάλιου ενάντια στα βακτηρίδια. Επίσης, θεωρούμε σημαντικό το ότι οι οδοντόκρεμές μας δεν περιέχουν τεχνητά συστατικά τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία ή το περιβάλλον. Για παράδειγμα δεν χρησιμοποιούμε ποτέ Λαυρυλοθειϊκό Νάτριο (SLS). Επίσης –για να αναφερθούμε σε θέμα που συζητήθηκε πρόσφατα στα ΜΜΕ– τα προϊόντα μας δεν περιέχουν ούτε πλαστικά σωματίδια.

Αναφέρατε ένα σύστημα ενζύμων. Τι είναι αυτό;
Το σύστημα λακτοπεροξειδάσης αποτελείται από τρία διαφορετικά ένζυμα τα οποία ανταποκρίνονται το ένα στο άλλο. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το ένζυμο λακτοπεροξειδάση, που παίρνουμε από το γάλα. Επίσης όλα τα ένζυμα, για τα οποία μιλάμε, βρίσκονται και στο σάλιο και παράγουν ουσίες βλαβερές για τα βακτηρίδια στο στόμα. Σε συνδυασμό με το σωστό βούρτσισμα, τα ένζυμα δυσκολεύουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων και προλαμβάνουν την τερηδόνα.

Δεν πρέπει να είναι τόσο εύκολο να κρατηθούν τα ένζυμα ενεργά. Πως το κάνετε αυτό;
Αυτό που λέτε είναι σωστό. Τα ένζυμα είναι παρόντα σε μεγάλο αριθμό και εκτελούν μια μεγάλη ποικιλία λειτουργιών στο ανθρώπινο σώμα. Διατηρούν τη χημική ισορροπία μας και αφού δεν είναι σταθερά πρέπει διαρκώς να σχηματίζονται. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για μας είναι να χρησιμοποιήσουμε ένζυμα με μακρόχρονη σταθερότητα για τη δημιουργία μίας οδοντόκρεμας. Αυτό το καταφέραμε με διάφορα τρυκ. Οι βασικές δομές των ενζύμων, οι σταθεροποιητές, επίσης η επιλογή του σωστού pΗ, και η πιθανή απουσία οξυγόνου παίζουν έναν σημαντικό ρόλο. Και βέβαια είναι πρωταρχικής σημασίας ο ήπιος χειρισμός των ενζύμων κατά τη διαδικασία κατασκευής. Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες ευαίσθητες στη ζέστη.

Είπατε ότι η οδοντόκρεμά σας δεν περιέχει SLS. Ποιο είναι το πρόβλημα με το SLS;
Το SLS είναι ένας από τους πιο συνήθεις αφροποιητικούς παράγοντες. Πολλοί καταναλωτές θέλουν η οδοντόκρεμα να κάνει αφρό. Αυτή είναι μια δουλειά που το SLS την κάνει καλά. Ωστόσο το SLS είναι επίσης ένας δυνατός γαλακτοματοποιητής ο οποίος μπορεί να διασπάσει βιολογικές δομές και μπορεί επίσης να νεκρώσει κύτταρα του στοματικού βλεννογόνου. Το SLS λέγεται και ότι προωθεί σε έναν βαθμό τη δημιουργία αφθών. Αυτός είναι αρκετός λόγος για να το αποκλείσουμε από τη σύνθεση της οδοντόκρεμάς μας. Υπάρχουν λιγότερο βλαβερές ουσίες που είναι εξίσου καλές αλλά είναι γεγονός ότι οι οδοντόκρεμες Enzycal δεν κάνουν δυνατό αφρό. Ωστόσο η ανταπόκριση των πελατών μας είναι εκπληκτική: πολλοί μας λένε ότι έχουν λιγότερες άφθες τώρα και ότι αυτές οι λίγες θεραπεύονται πολύ πιο γρήγορα.

Από την άλλη το SLS είναι μια ισχυρή επιφανειοδραστική ουσία, ένας καθαριστικός παράγων δηλαδή. Κάποιοι λένε ότι χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για την απολίπανση των μηχανημάτων ή για την αφαίρεση λιπαρών λεκέδων από τα δάπεδα των γκαράζ. Είναι αλήθεια όλα αυτά;
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν το SLS χρησιμοποιείται πράγματι στη βιομηχανία για τέτοιοιυς σκοπούς. Αλλά ναι, το SLS δεν είναι μόνο ένας καλός γαλακτοματοποιητής είναι σίγουρα και ένας καλός απολιπαντικός παράγων. Με βάση τη χημική σύνθεσή του, το SLS μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους τρόπους που αναφέρατε. Οι ιδιότητές του είναι τεχνικά τόσο τέλειες, ώστε μπορεί να έχει πολλές και ποικίλες χρήσεις. Ωστόσο θεωρώ πως το παρατραβάμε με τη χρήση στη στοματική κοιλότητα. Οποιος υποφέρει από ερεθισμούς στον στοματικό βλεννογόνο (π.χ. άφθες) καλό θα είναι να χρησιμοποιήσει μια οδοντόκρεμα χωρίς SLS. Πολλοί το βρίσκουν ευεργετικό.

Και τώρα έχετε τρεις οδοντόκρεμες χωρίς SLS. Γιατί; Σε τι διαφέρουν η μία οδοντόκρεμα από την άλλη;
Εχουμε την Enzycal 1450, την Enzycal 950 και την Enzycal Zero. Οι αριθμητκοί δείκτες αφορούν την περιεκτικότητα σε φθόριο. Η Enzycal 1450 περιέχει 1,450 ppm φθορίου, που είναι η μονάδα συγκέντρωσης φθορίου. Με αυτή τη συγκέντρωση, η συγκεκριμένη οδοντόκρεμα είναι όπως πολλές άλλες. Είναι δηλαδή μία τυπική οδοντόκρεμα για τον μέσο καταναλωτή. Τα ένζυμα ενισχύουν τη δράση του φθορίου. Το φθόριο τις προηγούμενες δεκαετίες καθιερώθηκε ως αποδεδειγμένο μέσο θεραπείας ενάντια στη φθορά των δοντιών. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι το φθόριο δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Εμείς συστήνουμε την Enzycal 950. Η κατάτι μειωμένη περιεκτικότητά της σε φθόριο δικαιολογείται από τον συνδυασμό με ένα καλό βούρτσισμα ιδανικά με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Βεβαίως και τα άλλα προϊόντα μας όπως οι συμβατικές οδοντόβουρτσες με πολύ απαλή τρίχα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια εξασφαλίζουν ένα καλό αποτέλεσμα. Η Enzycal Zero, η οποία δεν περιέχει καθόλου φθόριο είναι μια ειδική οδοντόκρεμα για ειδικούς πελάτες. Η Zero απευθύνεται σε εκείνους που αποφεύγουν το φθόριο για λόγους αρχής: θεωρούν το φθόριο δηλητήριο και προτιμούν να καταναλώνουν μόνο φυσικά προϊόντα. Είσης όμως η Zero απευθύνεται και σε ανθρώπους που κάνουν ομοιοπαθητική θεραπεία και δεν μπορούν να χρησιμοποιοήσουν τις άλλες οδοντόκρεμες εξαιτίας των συνηθισμένων γευστικών συστατικών τους. Πάντως πρέπει να το πω: χωρίς το φθόριο ο κίνδυνος δημιουργίας τερηδόνας είναι σαφώς υψηλότερος. Αυτό το λέω διότι η πολύ καλή στοματική υγιεινή είναι μεγάλης σημασίας.
Επιπροσθέτως όμως, είμαστε και πολύ δυνατοί στις εξαγωγές. Υπάρχουν χώρες, όπως η Ρωσία που εμπλουτίζουν με φθόριο το πόσιμο νερό. Σε αυτές τις χώρες υπάρχει η επιστημονική άποψη ότι δεν είναι απαραίτητη η οδοντόκρεμα με φθόριο, για τη στοματική υγιεινή των πολιτών εφόσον γι αυτή φροντίζει το κράτος.

Επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε φθοριούχο νάτριο αντί για φθοραμίνη. Γιατί;
Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες, δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη σχέση με τη φθοραμίνη και σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία από επιστημονικής απόψεως ποιο φθόριο πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς. Οπότε επιλέξαμε το απλό φθοριούχο νάτριο.

Η Curaprox είναι γνωστή σαν μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της ουλίτιδας, π.χ. ενάντια στον ερεθισμό των ούλων. Ομως τώρα καμία από τις οδοντόκρεμες Enzycal δεν καταπολεμά την ουλίτιδα. Γιατί;
Αυτό έχει να κάνει με την ιστορία μας. Εμείς επικεντρωνόμαστε στην οδοντική προφύλαξη με μηχανικό τρόπο, π.χ. με καθαριστικά βοηθήματα όπως είναι οι οδοντόβουρτσες και τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι ο μηχανικός τρόπος, είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε τα δόντια και τα ούλα μας καθαρά. Οι οδοντόκρεμες δεν χρειάζονται στην πραγματικότητα. Ως επί το πλείστον λειτουργούν σαν καλό όχημα για το φθόριο και για να έχουμε μια ευχάριστη γεύση στο στόμα. Καμία οδοντόκρεμα δεν μπορεί να προφυλάξει από την ουλίτιδα – μόνο οι οδοντόβουρτσες, τα μεσοδόντια βουρτσάκια και/ή το νήμα, το κάνουν αυτό.

Αν είναι έτσι, τότε γιατί κατασκευάζετε οδοντόκρεμες;
Είναι απλώς ευχάριστο να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με οδοντόκρεμα αλλά αρκετές οδοντόκρεμες περιέχουν συστατικά τα οποία είναι υπό συζήτηση, όπως για παράδειγμα το SLS ή το τρικλοζάν. Οπότε η Curaprox είναι η ειδικός στη στοματική υγιεινή, η οποία προμηθεύει τους πελάτες της με ό,τι είναι ασφαλές και όχι βλαβερό. Παρέχουμε ακόμη και μια ειδική βελτίωση, για παράδειγμα, το σύστημα λακτοπεροξειδάσης ή την επιλογή του φθοριούχου νατρίου.

Γιατί κατασκευάζετε αυτές τις οδοντόκρεμες στην Ελβετία;
Είμαστε ελβετική εταιρεία και η ευαισθητοποίηση του κλάδου μας όσον αφορά την ποιότητα είναι κάτι σημαντικό για μας. Επίσης εξάγουμε σε μεγάλο αριθμό χωρών παγκοσμίως και βλέπουμε ότι η γνωστή υψηλή ελβετική ποιότητα εκτιμάται παντού. Αυτός δηλαδή, είναι ένας παράγων επιτυχίας, για μας, εκτός συνόρων.

xs
sm
md
lg