ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Πλάκα ή μεμβράνη;

Η πλάκα αφαιρέθηκε. Τα δόντια γυάλισαν. Αλλά σχεδόν αμέσως μόλις βγείτε από το οδοντιατρείο όλη η διαδικασία φθοράς αρχίζει και πάλι...

Μικρά και χρήσιμα - Η πλάκα αφαιρέθηκε. Τα δόντια γυάλισαν. Αλλά σχεδόν αμέσως μόλις βγείτε από το οδοντιατρείο όλη η διαδικασία φθοράς αρχίζει και πάλι...

Μόνο λίγα λεπτά μετά τον επαγγελματικό καθαρισμό μία πολύ λεπτή μεμβράνη αρχίζει να αναπτύσσεται πάνω στα δόντια. Αυτή η μεμβράνη –την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «βιοϋμένιο»– σχηματίζεται σε μεγάλο βαθμό από πρωτεΐνες που περιέχονται στο σάλιο. Η μεμβράνη αποτρέπει την επίθεση των οξέων στην αδαμαντίνη και απελευθερώνει ωφέλιμα μεταλλικά στοιχεία. Κατά το μάσημα λειτουργεί σαν λιπαντικό φιλμ το οποίο προστατεύει τα δόντια από την απόξεση που προκαλούν οι τροφές ή τα άλλα δόντια. Το νεαρό, φρέσκο βιοϋμένιο είναι φιλικό για τα δόντια σ' αυτό το στάδιο.

Μικρά και χρήσιμα - Παθογόνο σύστημα

Παθογόνο σύστημα

Ωστόσο τα βακτηρίδια αρχίζουν να κολλάνε πάνω στη μεμβράνη και να σχηματίζουν μία κολλώδη μάζα από υπολείμματα τροφών όπως πρωτεΐνες και σάκχαρα. Γνωστό και ως πλάκα, αυτό το βιοϋμένιο αφαιρείται εύκολα. Αν όμως δεν αφαιρεθεί, το νέο αυτό βιοϋμένιο μεγαλώνει γρήγορα, αποκτά σκληρή δομή, σύντομα πάνω σε αυτό κάθεται κι άλλο στρώμα βιοϋμενίου, μετά κι άλλο... και γρήγορα, ο φίλος γίνεται εχθρός.

Μικρά και χρήσιμα - Και τώρα τι;

Και τώρα τι;

«Λίγο βιοϋμένιο, μικρό το κακό», μπορεί να σκεφθείτε. Το πρόβλημα όμως είναι πως μετά από μερικές μέρες, θρεπτικά συστατικά και προϊόντα μεταβολισμού ανταλλάσσονται συστηματικά ανάμεσα στις στρώσεις του βιοϋμενίου και βλάπτουν δόντια και ούλα. Για παράδειγμα ορισμένα βακτηρίδια απορροφούν σάκχαρα και εν συνεχεία εκκρίνουν επιθετικά οξέα. Αυτά τα οξέα διαλύουν τα μεταλλικά άλατα από την επιφάνεια των δοντιών. Αποτέλεσμα; Η τερηδόνα.

Μικρά και χρήσιμα - Κόλπο της φύσης

Κόλπο της φύσης

Η ουλοδοντική σχισμή αντιδρά στο δομημένο βιοϋμένιο και στα προϊόντα μεταβολισμού των μικροοργανισμών του – είναι δηλαδή εχθρική προς τα βακτηρίδια, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργείται φλεγμονή στα ούλα. Η ουλίτιδα είναι στην πραγματικότητα ένα κόλπο της φύσης αλλά τα ούλα βλάπτονται σε μακροχρόνη βάση. Αν η ουλίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα δηλαδή μπορεί να κατασταφεί ο ιστός που συγκρατεί τα δόντια. Αυτή η διαδικασία δεν έχει επιστροφή και αργά ή γρήγορα οδηγεί σε απώλεια των δοντιών.

Μικρά και χρήσιμα - Αφαιρέστε το βιοϋμένιο: είναι απλό

Αφαιρέστε το βιοϋμένιο: είναι απλό

Το βιοϋμένιο αφαιρείται εύκολα με οδοντόβουρτσα, μεσοδόντιο βουρτσάκι και οδοντικό νήμα – ή τουλάχιστον μπορεί να αναχαιτιστεί η καταστροφική ανάπτυξή του, πράγμα εξίσου χρήσιμο. Διότι μόνο καταστρέφοντας την αλυσίδα τροφοδότησης των δομημένων στρώσεων πλάκας μπορεί να διακοπεί το παθογενές σύστημά της, κι αυτό το πολύ για 24 ώρες. Μέχρι να συμπληρωθεί, δηλαδή, ένα 24ωρο, το βιοϋμένιο έχει επαναδιοργανωθεί και έχει ξαναβάλει σε λειτουργία το επικίνδυνο σύστημα ανταλλαγής.

Μικρά και χρήσιμα - Ωστόσο...

Ωστόσο...

... Αξίζει τον κόπο να προφυλάξετε τη μεμβράνη, αυτό το φιλικό βιοϋμένιο. Πως; Περιορίζοντας τη ζάχαρη, τα πολύ όξινα ποτά όπως οι φρουτοχυμοί, τα ενεργειακά και τύπου cola ποτά. Και τι γίνεται με την ώριμη, παλιότερη πλάκα, δηλαδή τις μη φιλικές στρώσεις βιοϋμενίου; Να τις αφαιρείτε σε τακτική βάση: με οδοντόβουρτσα, μεσοδόντιο βουρτσάκι και οδοντικό νήμα.

xs
sm
md
lg