ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Οδοντόβουρτσα ή απλώς ένα μήλο;

Λέγεται πως το μήλο καθαρίζει εξίσου καλά με μία οδοντόβουρτσα (και οδοντόκρεμα). Αυτό είναι υπερβολή αλλά όχι τελείως λάθος

Μικρά και χρήσιμα - Λέγεται πως το μήλο καθαρίζει εξίσου καλά με μία οδοντόβουρτσα (και οδοντόκρεμα). Αυτό είναι υπερβολή αλλά όχι τελείως λάθος

Οπως συμβαίνει συνήθως με τους κανόνες της λαϊκής σοφίας, έτσι και αυτός –που λέει πως το μήλο μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών– ενέχει έναν σπόρο αλήθειας. Στην πραγματικότητα αυτό το φρούτο περιέχει βιταμίνη C αλλά και ωφέλιμα μεταλλικά στοιχεία. Και το μάσημα ενός μήλου μετά το γεύμα όντως αφαιρεί τα επιφανειακά κατάλοιπα από τα δόντια.

Μικρά και χρήσιμα - Γυάλισμα & λείανση

Γυάλισμα & λείανση

Υπάρχουν και άλλα τραγανά φρούτα και λαχανικά τα οποία λειτουργούν σαν μικρές οδοντόβουρτσες όταν τα μασάμε – π.χ. το καρότο και το σέλινο. Τα κομμάτια αυτών των τροφών γυαλίζουν, λειαίνουν και βοηθούν στην αφαίρεση της πλάκας και ορισμένων ελαφρών, επιφανειακών δυσχρωμιών από τα δόντια. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ορατό με το μάτι, έστω υποτυπωδώς.

Μικρά και χρήσιμα - Τα οξέα των φρούτων επιτίθενται στην αδαμαντίνη

Τα οξέα των φρούτων επιτίθενται στην αδαμαντίνη

Ωστόσο τα υπολείμματα τροφών και τα βακτηρίδια δεν αφαιρούνται ούτε με το μήλο ούτε με το καρότο από τις δύσκολες περιοχές κατά μήκος της ουλοδοντικής σχισμής. Τα φρούτα και τα λαχανικά καλό είναι να χρησιμοποιούνται ως προσωρινές λύσεις, ως πρώτη εφεδρεία στην... ομάδα καθαρισμού. Δεν μπορούν δηλαδή να αντικαταστήσουν το κανονικό βούρτσισμα.

Αντίθετα, τα μήλα περιέχουν οξέα τα οποία αλλάζουν το σάλιο με αποτέλεσμα να επιτίθενται στην αδαμαντίνη, δηλαδή στο σμάλτο των δοντιών. Το οξύ του μήλου βλάπτει τα δόντια, διότι προσφέρει έδαφος για να αναπτυχθούν τα βακτηρίδια της τερηδόνας.

Οταν η ζάχαρη και το οξύ παραμένουν στα δόντια, χάνουμε τα οφέλη του μήλου. Οπότε, αν είναι να επωφεληθείτε από τις λειαντικές και καθαριστικές ιδιότητές του, να ξέρετε ότι αφού το φάτε, μετά από μισή με μία ώρα καλό είναι να βουρτσίσετε τα δόντια σας με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.

 

Μικρά και χρήσιμα - Εστιάστε στην ουλοδοντική σχισμή

Εστιάστε στην ουλοδοντική σχισμή

Αυτή η περιοχή ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα είναι δύσκολο να καθαριστεί. Τα βακτηρίδια συσσωρεύονται γρήγορα εκεί, δομούνται και σχηματίζουν πλάκα. Το μήλο δεν είναι κατάλληλο μέσο για τον καθαρισμό του δύσκολου αυτού σημείου. Αντίθετα, μία οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες όπως η CURAPROX CS 5460 ultra soft φτάνει εύκολα στην ουλοδοντική σχισμή και την καθαρίζει δίχως να απαιτείται άσκηση πίεσης από σας.

Οπότε κρατήστε το μήλο και το καρότο για τη γευστική απόλαυση και όχι για την οδοντική υγιεινή.

 

xs
sm
md
lg