OSMIJEH

Tri puta dnevno ili samo navečer?

Svakako navečer. A ponekad čak trebate i pričekati prije četkanja zuba.

Korisna pomagala - Svakako navečer. A ponekad čak trebate i pričekati prije četkanja zuba.

Kada bi trebali prati svoje zube? Tri puta dnevno? Nakon svakog obroka? Znanstvena istraživanja pokazala su da je dovoljno ukloniti plak svaka 24 sata. Najbolje prije večernjeg odlaska na spavanje.

Međutim, u tom slučaju svakako se mora vrlo pedantno i pojedinačno očistiti svaki zub.

Korisna pomagala - Dva puta dnevno

Dva puta dnevno

Znajući da većina ljudi ne brine toliko o svojim zubima, stomatolozi koji rade za CURAPROX preporučuju pranje zuba dva puta dnevno. Kada će to biti u toku dana, ovisi o vama. Preventivni stomatolozi opisuje svoju metodu ovako: tokom dana, napravite nekoliko počasnih krugova sa svojom zubnom četkicom, uglavnom kako biste uklonili ostatke hrane. Međutim, navečer uzmite sevi više vremena za pažljivu i pedantniju oralnu higijenu.

Korisna pomagala - Zašto navečer?

Zašto navečer?

Po noći, dok spavamo, u našim ustima se stvara vrlo malo pljuvačke i naša usta se jedva pomiču. Tokom dana, pljuvačka i pokreti usta pomažu ukloniti ostatke hrane i plaka. Stoga se bakterije i plak mogu neometano nakupljati tokom noći. Upravo zbog toga preporučujemo osobito dobro pranje zuba i prostora između njih navečer, prije odlaska na spavanje.

Bilo da četkate svoje zube jednom ili dva puta dnevno: CURAPROX stručnjaci savjetuju zaštitnu mjeru: Zube ne treba čistiti odmah nakon konzumacije hrane i pića. Preporučuje se pričekati najmanje pola sata nakon obroka.

Korisna pomagala - Kiselina napada zubnu caklinu

Kiselina napada zubnu caklinu

Četkanje vaših zuba odmah nakon obroka zapravo povećava rizik od oštećenja cakline!

Čekanjem da prođe pola sata nakon obroka, dopustit ćemo pljuvačci da započne svoj dobar dio posla i smanji razinu kiselosti u ustima. Četkanje zuba u tom trenutku mnogo je učinkovitije.

xs
sm
md
lg