UPUTSTVA

Pravilno četkanje s četkicom za zube

Pravilno četkanje s četkicom za zube

Trik je u sljedećem:

Postavite četkicu pod uglom, tako da je pola četkice na zubnom mesu, a pola na zubu te čistite kratkim kružnim pokretima, bez pritiska. To je doista sve što je potrebno.

Naravno, postoje i mnogo detaljnije upute.
Međutim, ukoliko se sjećate početnih uputa, već ste na pravom putu: čistite svoje zube i liniju desni (gingivalnu marginu) nježno i učinkovito zahvaljujući velikom broju nježnih CUREN® vlakana na vašoj četkici. Pritisak, posebno u kombinaciji sa srednje tvrdim ili čak tvrdim vlaknima, često uzrokuje oštećenje zuba i desni.

Detaljnije upute

Sljedeće upute prikazane su kako bi vam pomogle pravilno očistiti vaše zube. Za izvođenje kratkih kružnih pokreta gotovo bez ikakvog pritiska potrebno steći naviku. Međutim, kao i za četkanje zuba, isto vrijedi i za skijanje ili plesanje, trčanje ili nordijsko hodanje: vježbom do savršenstva. Zamolite svog stomatologa da prati vaš napredak.

Sistem čišćenja

Uvijek pratite isti postupak. Prvo očistite vanjsku stranu zuba, pa unutarnju stranu, pazeći pri tome da prvo očistite donje, pa nakon toga i gornje zube.

Maleni kružni pokreti bez pritiska

Zapamtite, ova zubna četkica čisti vaše zube čak i bez ikakvog pritiska. Stoga budite vrlo nježni.

Naučimo kako pravilno očistiti zube

Ova tehnika čišćenja uči se na našim iTOP seminarima koje polaze farmaceuti, stomatološke sestre i stomatolozi.

Korisna pomagala - Donji zubi

Donji zubi

1. Pozicioniranje: započnite s vanjskom stranom donjih zuba. Postavite CS 5460 ultra soft zubnu četkicu na zadnji kutnjak, tako da polovica vlakana pokriva desni, a polovica zube. Zaokrenite glavu četkice lagano prema desnima, otprilike pod uglom od 45 stupnjeva. Ovo je mnogo jednostavnije nego što se čini: CS 5460 ultra soft zubna četkica ima osmerougaonu dršku, koja vam uvelike olakšava držanje četkice pod pravilnim uglom.

Korisna pomagala -

2. Vanjska strana: sada pomičite četkicu kratkim kružnim pokretima od kutnjaka preko sjekutića pa do zadnjeg kutnjaka na drugoj strani čeljusti. Ne žurite i usredotočite se na svaki zub pojedinačno, izvodeći od pet do deset ovakvih kratkih kružnih pokreta. Okružite zadnji kutnjak sa malenim potezima i nastavite čišćenje unutarnje strane donjih  zuba. (vidi sliku 3.) 

Korisna pomagala -

3. Unutarnja strana: prijeđite preko svih zuba malim, kružnim pokretima bez skoro ikakvog pritiska dok ne dođete do drugog kutnjaka, odakle ste i započeli. (vidi sliku 1.)

Korisna pomagala - Poseban slučaj: Iza donjeg kutnjaka

Poseban slučaj: Iza donjeg kutnjaka

4. Kružite oko ovog kutnjaka s kratkim i nježnim kružnim pokretima. Pomoći će ukoliko CS 5460 ultra soft četkicu držite što je više moguće okomito.

Korisna pomagala - Poseban slučaj: Unutrašnja strana donjih sjekutića

Poseban slučaj: Unutrašnja strana donjih sjekutića

5. Pozicioniranje: držite CS 5460 ultra soft četkicu što je više moguće okomito, kako bi prekrila unutrašnju stranu sjekutića zuba i dio desni. Pod ovako oštrim kutom, pomičite četkicu kratkim i nježnim pokretima, prvo na jednu unutrašnju stranu zuba, pa zatim na drugu. Razlog zbog kojeg ovaj prostor zuba mora biti očišćen na ovaj način jest što je taj prostor preuzak kako bi držali četkicu na drugačiji način. Međutim, to je prostor koji zahtjeva posebno detaljno čišćenje, jer pljuvačna žlijezda je smještena upravo ispod prednjih zuba i proizvode znatan protok pljuvačke. Kao posljedica toga, to je prostor u ustima gdje se stvara najviše naslaga (plaka).

Korisna pomagala - Gornji zubi

Gornji zubi

6. Vanjska strana: ponovo, započnite s vanjskim kutnjakom. Postavite CS 5460 ultra soft četkicu pod uglom i nastavite sa čišćenjem kako je opisano pod tačkom 1., 2. i 3. Držite glavu četkice na desnima pod blagim uglom (otprilike 45 stepena); kratkim kružnim pokretima pomičite četkicu naprijed od kutnjaka, preko sjekutića, pa do kutnjaka na drugoj strani čeljusti. Kružite oko kutnjaka malim pokretima i nastavite prema unutrašnjoj strani zuba. Također ponovo kratkim kružnim pokretima bez gotovo ikakvog pritiska, sve dok ne dođete nazad do kutnjaka od kojeg ste započeli.

Korisna pomagala - Poseban slučaj: Iza gornjih kutnjaka

Poseban slučaj: Iza gornjih kutnjaka

7. Prijeđite četkicom oko svakog kutnjaka s kratkim i nježnim kružnim pokretima. Pomoći će ukoliko CS 5460 ultra soft četkicu držite što je moguće više okomito.

Korisna pomagala - Poseban slučaj: unutrašnja strana gornjih sjekutića

Poseban slučaj: unutrašnja strana gornjih sjekutića

8. Oštar ugao, kružni pokreti: očistite unutrašnju stranu gornjih sjekutića isto kao što ste očistili unutrašnju stranu donjih sjekutića (vidi pod točkom 4. i 5.). Držite CS 5460 ultra soft četkicu pod oštrim uglom kako bi bio prekriven dio unutrašnje strane zuba i dio desni. Tada četkajte kratkim kružnim pokretima, prvo unutrašnju stranu jednog prednjeg zuba, pa potom unutrašnju stranu drugog zuba.

Korisna pomagala - Grizne površine zuba

Grizne površine zuba

9. Griznu površinu zuba posebno djeca trebaju pažljivo očistiti, od stražnjeg dijela pa polako prema naprijed u kratkim pokretima naprijed-nazad. S godinama moguće je da se potreba za čišćenjem griznih površina smanji. Međutim, samostomatolog može napraviti takvu procjenu na individualnoj bazi.

Svi smo različiti

Kao i svaka usta, svaki zub i svaki međuzubni prostor. To znači da se optimalno čišćenje mora prilagoditi individualnoj anatomiji osobe, njezinim godinama i mogućnostima. Savjetujte se o tome od strane stručnjaka. Savršeno, nježno i učinkovito čišćenje zuba jest nešto što ne možete naučiti samo čitajući o tome.

Stručnjak može pomoći

Neka vaše metode (tehnike) čišćenja redovno provjerava vaš stomatolog. On će vam pokazati koja mjesta trebate bolje čistiti i s kojim sredstvima, odnosno gdje je potrebno koristiti konac, a gdje međuzubnu četkicu.

xs
sm
md
lg