TEME

Pljuvačka, prirodna zaštita

Popraviti, zaštititi i očistiti: pljuvačka je prirodno rješenje za održavanje zdravlja zuba i sluznice usta.

Svaka osoba dnevno proizvede više od jedne litre pljuvačke koja je 99,4% voda. Pljuvačka podmazuje usnu šupljinu, što nam omogućava da govorimo, gutamo i jedemo.

Korisna pomagala - Tim za čišćenje

Tim za čišćenje

Baš kao i tim za čišćenje, kada pljuvačka teče ima važnu funkciju ispiranja: sa sobom odnosi i ostatke hrane, mikroorganizme i stare stanice sluznice.

Ova funkcija ispiranja je ključna jer se ostaci hrane često sastoje od škroba i ugljikohidrata. Upravo takvi ostaci doprinose povećanom riziku od stvaranja karijesa ukoliko ih pljuvačka ne odnese i spriječi da se pretvore u šećer.

Korisna pomagala - Pelikula

Pelikula

Minerali, proteini i enzimi čine preostalih 0,6% sastava pljuvačke. Pružaju širok raspon zaštitnih i obnavljajućih funkcija.

Pelikula, koja se stvara na zubima, desnima i sluznici usta nakon čišćenja, sastoji se od proteina, glikoproteina, lipida i enzima iz pljuvačke i uglavnom je bez bakterija. Ova pelikula pruža važnu zaštitu: osigurava vlažnost da bi zaštitila zube od abrazije i, što je još važnije, služi kao kontrolor – kontrolirajući što smije i što ne smije proći do cakline zuba.

Nažalost, bakterijske naslage se nastavljaju formirati vremenom na pelikuli. Zato je važna redovna oralna higijena – svaka 24 sata potrebno je temeljito i pažljivo očistiti zube i međuzubne prostore da bi se izbjegao nastanak karijesa, upala desni, parodontitisa i gubitak zuba. Ako budete pravilno održavali oralnu higijenu vaši zubi će biti zaštićeni i očuvani zahvaljujući pelikuli.

Korisna pomagala - Remineralizacija

Remineralizacija

Pelikula dozvoljava mineralima prolaz do cakline zuba. Naime, izuzetno je važno da se caklina redovito snabdijeva kalcijem i fluoridom. Na taj se način caklina remineralizira. Ove minerale osigurava i pasta za zube, ali u beznačajnim količinama: oni uglavnom dolaze iz pljuvačke. Može se reći da je pljuvačka najbolja pasta za zube.

Korisna pomagala - Napad kisline

Napad kisline

Pelikula štiti od prodora kiseline prema caklini zuba. Ove kiseline razgrađuju kalcij, fosfat i fluorid iz cakline. Ako pljuvačka ne bi kontinuirano nadomještala te minerale zubi počeli bi propadati. Zahvaljujući bikarbonatu, pljuvačka djeluje kao zaštita od kiselina kako bi se održao zdravi balans između demineralizacije i remineralizacije u usnoj šupljini. Ako je pelikula bombardirana s jakim kiselinama, nekoliko puta na dan, u kratkim razmacima, tada ne može učinkovito obavljati svoju zaštitnu funkciju. Takve kiseline se inače nalaze u voćnim sokovima, gaziranim pićima ili energetskim napitcima.

Korisna pomagala - Početak probave

Početak probave

Enzimi koji se nalaze u pljuvačci imaju zadatak da prvi započnu proces probave hrane koju unosimo: oni rastavljaju duge lance škroba i proteinskih molekula iz hrane na njihove sastavne dijelove, tj. na glukozu i aminokiseline. Što se hrana duže žvače to je bolje probavljena i želudac može obaviti svoj posao bolje i lakše.

Korisna pomagala - Protiv bakterija, mikoza i virusa

Protiv bakterija, mikoza i virusa

S druge strane, enzimi u pljuvačci djeluju izvrsno protiv nepoželjnih mikroorganizama i time pomažu u borbi protiv formiranja biofilma ili plaka. Pritom je sustav laktoperoksidaze posebno važan. Njegova tri enzima ne samo da se bore protiv bakterija, nego i protiv mikoza i virusa. Oni onemogućavaju formiranje i nastanak naslaga kontinuirano razbijajući štetni šećer – prije nego ga mikroorganizmi pretvore u kiselinu.

Ovo je razlog zašto ne smijete ići u krevet prije pranja zuba. Dok spavate pljuvačka ne kruži po usnoj šupljini te se kiseline i mikroorganizmi slobodno razvijaju.

Korisna pomagala - Preporuke

Preporuke

Previše šećera, kiselih napitaka, alkohola i nikotina – sve to utječe na zaštitnu, enzimsku funkciju pljuvačke. Malo vode, mlijeko još i bolje, pomaže pri normaliziranju razine kiseline u usnoj šupljini.

Čekanje za pranje zuba barem pola sata, čak i sat vremena nakon jela, također je preporučljivo. Ovo sprječava da se caklina zuba dodatno ne ošteti korištenjem četkice za zube, jer je ionako omekšana zbog napada kiselinom iz hrane.

Korisna pomagala - Nježnost jača

Nježnost jača

Gotovo sve paste za zube na tržištu sadrže jaka, agresivna sredstva za čišćenje i sredstva za pjenjenje kao što je natrijev lauril sulfat (SLS). Ovi napadi na sluznicu usta utječu na odumiranje stanica. Također paste za zube mogu sadržavati velike količine eteričnih ulja što može djelovati iritirajuće na sluznicu usta. Sve to može dovesti do poremećaja prirodnog balansa u usnoj šupljini što u konačnici dovodi do iritacije sluznice usta i bolnih afti.

Korisna pomagala - Paste za zube također mogu štetiti

Paste za zube također mogu štetiti

Ovo je razlog zašto je važno koju pastu za zube izabrati: CURAPROX Enzycal paste za zube su nježne i učinkovite. Ne sadrže ni sredstva za čišćenje, ni pjenilo SLS, kao ni pretjerane, jako iritirajuće dodatke okusa – sve što se često nalazi u klasičnim pastama za zube. CURAPROX Enzycal paste, na najbolji način su podređene ljudskom tijelu, odnosno sadrže upravo iste enzime koje sačinjavaju sastav laktoperoksidaze podržavajući tako zaštitni, enzimatski sastav pljuvačke i njen obrambeni mehanizam.

xs
sm
md
lg