TEME

Pasta za zube – koristan pomoćnik

Fluoridi, tenzidi i enzimi: nisu jedini korisni sastojci pasta za zube, ponekad je važnije što paste za zube ne sadrže

Korisna pomagala - Fluoridi, tenzidi i enzimi: nisu jedini korisni sastojci pasta za zube, ponekad je važnije što paste za zube ne sadrže

Stručna javnost se slaže. Fluoridi pružaju zaštitu od karijesa. Utvrđuju i remineralizuju zubnu caklinu i pružaju zaštitu od štetnih bakterijskih napada. Ipak, stručnjaci još uvijek nisu jedini koji su odgovorili na pitanje da li je aminofluorid bolji od natrijev fluorida.

Korisna pomagala - Natrijev fluorid kao prirodan izbor

Natrijev fluorid kao prirodan izbor

Fluoridi i tragovi soli su izuzetno važni elementi za kosti i zube. Aminofluoridi se smatraju veoma učinkovitim u zaštiti od karijesa, zbog svog hemijskog sastava, brzo i snažno se vežu za površinu zuba.

Aminofluoridi su proizvedeni sintetično, spoj kiselina je teško mjeriti, tako da je naučno dokazano da mogu biti štetni po zdravlje - iritiraju sluznicu usta i utiču na pojavu afti. Stomatolozi u svojim istraživanjima i predavanjima sve više podržavaju upotrebu natrijev fluorida. Natrijev fluorid je prirodni proizvod i čak ima istu sposobnost da štiti od karijesa kao aminofluoridi, ali ne iritira sluznicu usta.

Korisna pomagala - Agresivna pjenila

Agresivna pjenila

Sredstva za čišćenje, deterdženti koji se dodaju zubnim pastama za stvaranja pjene tokom upotrebe, mogu iritirati usnu sluznicu. Često su ti tenzidi toliko snažni da izazivaju uništavanje bijelih krvnih zrnaca, krvarenje desni i utiču na nastanak afti.

Ove jake pjene sadrže SLS (natrijev lauril sulfat), koji je u većini pasti za zube. Mi smo našli alternativu: u Curaproxu, umjesto SLS, pasti za zube Enzycal smo rađe dodali tenzid Steareth-30, koja nastaje tokom obrade masnih alkohola sa sumpornom kiselinom. Proizvodi se blagim dejstvom etilen oksida iz čistog alkohola i ima dovoljnu snagu čišćenja bez štetnog uticaja na zdravlje.

Činjenica je, da ovi tenzidi ne proizvode mnogo pjene, čak je velika prednost jer ne sprečavaju dinamičko fluidno djelovanje na sonične četkice. Previše pjene je spriječeno ovom akcijom, a time i značajna prednost sonične četkica u odnosu na druge elektične četkice.

Korisna pomagala - ... i zaštitni enzimi

... i zaštitni enzimi

Antibakterijska svojstva pljuvačke važana je čimbenik u oralnom obrambenom sistemu, a taj učinak može se i dodatno poboljšati. Ukoliko se enzimi, koji su već prirodno prisutni u pljuvačci, dodaju zubnoj pasti, prirodna zaštita pljuvačke je pojačana: manje plaka, manje karijesa, prirodna remineralizacija zuba.

Enzimi su proteini koji utiču na mnoge biohemijske procese u ljudskom tijelu. Enzycal pasta za zube sadrži sljedeće enzime: amiloglukozidazu, glukonu oksidazu i laktoperoksidazu, koji su takođe u pljuvačci. Kombinacija ovih enzima i natrijev fluorida poboljšava prirodnu antibakterijsku i remineralizacijsku funkciju pljuvačke. Dakle, prirodna flora u ustima je sačuvana, a štetne bakterije su dobro kontrolisane.

xs
sm
md
lg