TEME

Naši zubi – pod pritiskom sa svih strana

Oni sjeckaju tone hrane, izdržavaju ekstremne pritiske, a još uvijek su vrlo ranjivi – kratka pouka iz stomatologije.

Korisna pomagala - Oni sjeckaju tone hrane, izdržavaju ekstremne pritiske, a još uvijek su vrlo ranjivi – kratka pouka iz stomatologije.

Ljudi obično imaju 32 zuba. Svaki od njih obavlja težak i naporan posao i stalno je pod pritiskom. Samo žvakanjem hrane vršimo pritisak na zube snage do čak 30 kg – i to nekoliko hiljadu puta dnevno.

Korisna pomagala - Čvrsto građeni, dobro učvršćeni

Čvrsto građeni, dobro učvršćeni

Zubi imaju različite zadatke: sjekutići pomažu odvojiti hranu. Očnjaci se koriste kako bismo odgrizli komad hrane, oni su ujedno i najjači zubi s najdužim korijenima i krunama. Prvi manji stražnji zubi (pretkutnjaci) drže hranu i grubo je sjeckaju, a veliki stražnji kutnjaci imaju zadatak usitnjavanja hrane u potpunosti. Oni moraju snositi najveći pritisak žvakanja i učvršćeni su velikim brojem grananja korijena.

Prirodni zubi su sukladno tome vrlo dobro izgrađeni. Caklina, kao vanjski sloj krune zuba sastoji se od najtvrđih materija u ljudskom tijelu. Njezin glavni sastavni dio su kalcijev fosfat i kalcijev karbonat, koji postižu svoju posebnu tvrdoću u kombinaciji s fluorom.

Desni štite osjetljive zubne vratove i drže zub pričvršćen s čeljusti. Pljuvačka u ustima djeluje kao prirodni deterdžent, prvo ispirući bakterije i ostatke hrane, a drugo, stvarajući zaštitni sloj (pelikulu) uz pomoć enzima i tako čuva od štetnih bakterija.

A ipak ranjivi

Uprkos svim posebnostima: zub lako može biti napadnut. Bakterije proizvode kiseline koje otapaju minerale zubne cakline. Međutim, kiseline iz hrane, kao što su voćne kiseline, zauzvrat neutralizira pljuvačka. Stoga ima smisla čekati otprilike 30 do 60 minuta nakon jela, kako bismo oprali svoje zube i dok pljuvačka ne dovrši svoj zadatak..

Čak i vrlo abrazivne paste npr. one s vrlo grubim granulama za čišćenje, s vremenom napadaju zubnu caklinu. Izloženi zubni vratovi u većini slučajeva rezultat su pretjerano jakog četkanja zuba s tvrdim četkicama. Zbog toga s vremenom polako dolazi do povlačenja desni.

xs
sm
md
lg