TEME

Krvarenje desni je znak upozorenja

Zdrave desni ne krvare, čak i ako zagrizete jabuku, operete zube ili ste na stomatološkom pregledu.

Korisna pomagala - Zdrave desni ne krvare, čak i ako zagrizete jabuku, operete zube ili ste na stomatološkom pregledu.

Ponekad, kada zagrizete jabuku na njoj možete primijetiti tragove krvi. Nekima se isto događa prilikom ispiranja usta nakon pranja zuba. Bez obzira kada ste uočili krvarenje desni, to je znak upozorenja, koji ukazuje na upalu desni (gingivitis) ili na upalu parodonta (parodontitis). U najgorem slučaju, gubitak zuba je moguć.

Zdrave desni ne krvare. One su blijedo ružičaste boje i izgledom slične površini narandžine kore. Bolesne i upaljene desni su tamno crvene boje, mekane i osjetljive. One lako prokrvare i uzrok su neugodnog zadaha.

Korisna pomagala - Uzrok: loša oralna higijena

Uzrok: loša oralna higijena

Glavni uzrok upale i krvarenja desni je loša oralna higijena. Bakterijske naslage nakupljaju se na zubima koji su slabo ili uopće nisu očišćeni. Rub između zuba i desni (sulkus) posebno je ugrožen.

Bakterije u naslagama luče štetne metaboličke proizvode (endotoksine), koji izazivaju odgovor u imunološkom sistemu. Taj imunološki odgovor izaziva upalu, koja (iako su bakterije uništene) dovodi do povlačenja desni. Ukoliko se infekcija dalje ne liječi, ona napada parodont, a na kraju i samu čeljust.

Osim loše oralne higijene, faktori rizika za razvoj krvarenja desni, pojavu gingivitisa i parodontalnih bolesti jesu pušenje, šećerne bolesti, hormonalne promjene tijekom trudnoće.

Korisna pomagala - Bolje četkanje

Bolje četkanje

Povremena krvarenja često su znak da trebate bolje prati vaše zube. Nikako nemojte prestati četkati zube kako biste zaustavili krvarenje, jer će se upala desni samo pogoršati. Plak se mora ukloniti, inače desni neće ozdraviti. A to je jedino moguće uporabom četkice za zube i ostalih pomagala za održavanje oralne higijene.

Krvarenje može biti i znak ozdravljenja, npr. kada prvi puta za čišćenje prostora između zuba upotrebljavate međuzubne četkice, vjerojatno ćete primijetiti manju količinu krvarenja. To ukazuje na upalu. Krvarenje bi trebalo prestati nakon sedam dana redovite svakodnevne upotrebe međuzubnih četkica, kada bi se upala trebala smanjiti. Ukoliko to ne bude slučaj, svakako potražite savjet svog stomatologa.

xs
sm
md
lg