TEME

Hidroksiapatit: caklina u tubi

Jači od čelika i dobar za zube. Mineral hidroksiapatit (HAP) učvršćuje zubnu caklinu, smanjuje osjetljivost na bol i daje zubima novi sjaj. Hidroksiapatit sadrži CURAPROX »Black is White« pasti za zube.

Korisna pomagala - Jači od čelika i dobar za zube. Mineral hidroksiapatit (HAP) učvršćuje zubnu caklinu, smanjuje osjetljivost na bol i daje zubima novi sjaj. Hidroksiapatit sadrži CURAPROX »Black is White« pasti za zube.

Šta zajedničko imaju stanovnici gradića Sils u dolini Engadine u Švicarskoj, gradića Badersdorf u austrijskom Gradišću i planinskog lanca Fichtel? Zasigurno, turističke atrakcije. Štoviše: to su lokacije gdje je nađen hidroksiapatit. Rijedak mineral, hemičari ga nazivaju još i kristalna sol kalcijeva fosfata. Ali ne trebate putovati daleko da bi ste našli hidroksiapatit: HAP se nalazi u dentinu - 70% dentina se sastoji od minerala hidroksiapatit. Caklina, koja se sastoji 95% od hidroksiapatita, najjača je tvar u našem tijelu, jača je i od čelika.

Korisna pomagala - Učinkovitiji od fluorida

Učinkovitiji od fluorida

Unatoč ovoj činjenici, caklina zuba je ranjiva - štete joj kiseline koje proizvode bakterije u usnoj šupljini, što može uništiti caklinu zuba. Čak i hrana i neka pića, kao što su energetski napitci, sadrže kisele sastojke koji mogu štetiti caklini. Za razliku, fluorid se u pastama za zube koristi već desetljećima. Fluorid i sol, zajedno jačaju caklinu zuba i time sprječavaju djelovanje kiselina na caklinu.

Međutim, laboratorijski testovi dokazuju da hidroksiapatit bolje osnažuje caklinu, nego sam fluorid. Paste za zube koje sadrže fluorid zubnu caklinu čine otpornijom na kiseline. Pasta za zube koja sadrži hidroksiapatit čini mnogo više. Redovnom upotrebom stvara se zaštitni sloj umjetne cakline koji se polaže na zube. Rezultat: biserni sjaj zuba.

Korisna pomagala - Oštećena caklina se remineralizira

Oštećena caklina se remineralizira

Najčišći HAP mikrokristali remineraliziraju i rekalcifiraju oštećenu caklinu. Čak i popravljaju mikro oštećenja na površini zuba i smanjuju osjetljivost izloženih zubnih vratova.

To je zato što HAP djeluje i na caklinu, ali i na dentin ispod cakline. Dentin postaje izložen kada se povuku desni. Sadrži manje endogenog hidroksiapatita i stoga je mekši. Rezultat: slatka ili kisela, vruća ili hladna pića i hrana uzrokuju kratku, probadajuću bol.

Hidroksiapatit u CURAPROX »Black is White« i »White is Black« pastama za zube zatvara pukotine u dentinu, tako da što manje bolnih podražaja dođe do živaca.

Štoviše, hydroksiapatit, za razliku od fluorida, dopire do dubljih slojeva zuba, čak može i uništavati početni karijes. Dakle, posjetite Engandine, Gradišće u Austriji ili Bavariju – isplatiti će vam se.

xs
sm
md
lg