OSMIJEH

Četkica za zube ili jabuka?

Poznata izreka kaže da jabuka čisti zube kao što to čine četkica i zubna pasta. To je pretjerivanje, ali nije posve netačno.

Korisna pomagala - Poznata izreka kaže da jabuka čisti zube kao što to čine četkica i zubna pasta. To je pretjerivanje, ali nije posve netačno.

Kao što se to često događa, u poznatoj izreci o jabuci kao zamjeni za četkanje zuba ima ipak malo istine. Zapravo, to voće, ne samo da sadrži vitamin C, već također sadrži i mnogo minerala bitnih za život. A žvakanje jabuke nakon obroka zaista ne uklanja površinske naslage nastale na zubima.

Korisna pomagala - Abrazivan učinak

Abrazivan učinak

Ostalo hrskavo voće i povrće, primjerice celer ili mrkva, djeluje poput malenih četkica za zube kada ih žvačemo. Komadići voća ili povrća su abrazivni i stoga pomažu ukloniti plak i mala, površinska obojenja zuba. Ovaj učinak čišćenja može se čak uočiti golim okom, čak i ukoliko je ono neznatno.

Korisna pomagala - Voćne kiseline napadaju zubnu caklinu

Voćne kiseline napadaju zubnu caklinu

Kako god, s jabukom ili mrkvom ostatci hrane i bakterija ne mogu biti uklonjeni s nedostupnih mjesta uz rub desni. Voće i povrće najbolje je koristiti kao trenutna rješenja, kao rezervni alat za pranje zuba. Oni ne mogu zamijeniti redovito četkanje zuba.

Naprotiv, jabuka sadrži kiseline koje mijenjaju pljuvačku, te kao krajnji rezultat napadaju zubnu caklinu. Voćna kiselina iz jabuke poželjno je plodno tlo za razmnožavanje bakterija karijesa i uzrokuje oštećenja zuba.

Ukoliko šećer i kiselina ostanu na zubima, pozitvni učinak jabuke je izgubljen. Dakle, ukoliko se koristi abrazivan učinak čišćenja jabukom, svakako nakon 30 do 60 minuta još posegnite za četkicom i pastom za zube.

Korisna pomagala - Usredotočite se na rub desni

Usredotočite se na rub desni

Rub desni je posebno teško očistiti. Bakterije se nakupljaju osobito brzo u tom prostoru između zuba i desni, te postaju strukturiran i oblikovan plak. Jabuka je neprimjerena za čišćenje u tom prostoru. Nasuprot tome, četkica za zube s mekanim vlaknima, kao što je Curaprox CS 5460 ultra soft lako doseže rub desni i bez uporabe pritiska.

Stoga, čuvajte svoju jabuku i mrkvu za kulinarski užitak umjesto za održavanje dentalne higijene.

xs
sm
md
lg