TEME

Bakterije – invazija u ustima

Karijes, gingivitis, parodontitis – izrazi su koje koriste stomatolozi, danas su poznati svima, ali šta tačno oni znače?

Korisna pomagala - Karijes, gingivitis, parodontitis – izrazi su koje koriste stomatolozi, danas su poznati svima, ali šta tačno oni znače?

U ljudskim ustima nastanjuje se oko 50 milijardi bakterija. Najopasnija od njih je streptokok. Bakterije se vole nastaniti u naslagama koje prianjaju na površini zuba i žive uglavnom od šećera. Tako se proizvode organske kiseline koje otapaju tvrd, 2.5 milimetara tanak zaštitni sloj zubne cakline. Ukoliko bakterije prodru čak do dentina, mogu se stvoriti rupe u zubima. Bez liječenja, zubno meso postaje upaljeno i rezultira jakom boli.

Korisna pomagala - Izbjegavajte slatku hranu

Izbjegavajte slatku hranu

Bakterije poput ovih nastanjuju se u utorima okluzijske (grizne) površine, između i oko zuba uz rub desni, odnosno na mjestima s kojih ih je teško ukloniti i gdje se mogu neometano dalje razvijati.

Zato što bakterije pretvaraju ugljikohidrate u kiselinu, nastanak karijesa biti će potaknut konzumacijom slatkiša, hrane i pića koji sadrže šećere (uključujući fruktozu i laktozu). Ukoliko su tome dodane i kiseline, koje su pronađene u hrani kao što su voćni sokovi ili  voće, zubna caklina naći će se pod daljnjim napadima.

Korisna pomagala - Parodontitis je rasprostranjen

Parodontitis je rasprostranjen

Dok karijes uništava pojedini zub, parodontalna bolest zahvaća cijeli vezni aparat – prvo desni, a zatim postepeno čeljust i tkiva koja povezuju korijen zuba s kosti. Parodontalnu bolest također uzrokuju bakterije, a pojavljuje se polako tokom niza godina. Za razliku od karijesa, oštećenja parodonta teško se mogu oporaviti i često dovode do ispadanja zuba. Čak i gore, s parodontalnom bolesti povećava se rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prvi znakovi početnog parodontitisa su upaljene desni (gingivitis). Krvarenja desni najčešće su jasan pokazatelj parodontitisa. Čak jedna od pet osoba starijih od 40 godina boluje od parodontitisa – u toj dobi, više ljudi gubi svoje zube zbog nesanirane upale desni nego zbog karijesa.

Korisna pomagala - Promjene paradigme u profilaksi

Promjene paradigme u profilaksi

Vodeći stomatolozi su usredotočeni na posao preventive u borbi protiv parodontalnih bolesti i daju prioritet zaštiti parodonta. Moderna parodontalna profilaksa automatski rezultira i u prevenciji nastanka karijesa, pri čemu postoji isti cilj – ukloniti zubne naslage. Na kraju, razlog zbog kojeg se obje provode je sprječavanje krajnjeg neželjenog rezultata, nastanka karijesa i gingivitisa, kao i parodontalne bolesti.

Konkretno: pravilno očišćeni zubi i međuzubni prostori najbolji su uvjet za zdrave zube tokom cijelog života. A ti uvjeti ipak zahtijevaju četkicu za zube, međuzubnu četkicu i zubni konac.

Šteta od karijesa se može sanirati. Gingivitis se također može izliječiti (i to prilično lako s četkicom i zubnim koncem), dok su parodontalne bolesti neizlječive. Dobra oralna higijena najbolji je način prevencije, pogotovo od kada s korištenjem pravih proizvoda ona postaje istinski užitak.

xs
sm
md
lg