Interviesta

"Shumë thonë se kanë më pak ulçër në gojë"

Kriens, 20 Shkurt 2014 - Marka zvicerane Curaprox tani ka tre pasta dhëmbësh në prodhimet e saj dhe të gjithë ato janë prodhuar në Zvicër. Çfarë ka kaq të veçantë në lidhje me këto pasta? Zhvilluesi i këtyre pastave, Dr Matthias Mütsch, sc. nat. ETH, u përgjigjet pyetjeve tona.

Dr. Matthias Mütsch, sc. nat. ETH dhe Drejtor i Kërkimeve dhe Zhvillimit në Curaden Internacional AG, prezanton pastën e dhëmbëve Enzycal me pronarë dhe shef ekzekutiv Ueli Breitschmid (djathtas).

Z. Mütsch Si Shef i Kërkimeve dhe Zhvillimit, ju keni zhvilluar pasta të reja për Curaden International AG. Çfarë kanë kaq  të veçantë këto pasta?
Këto pasta përfaqësojnë një familje. Ajo që ato të gjitha kanë të përbashkët është se ato përmbajnë një sistem enzimë që forcon mekanizëm natyror të pështymës  për mbrojtjen kundër baktereve. Ne gjithashtu e konsiderojmë të rëndësishme që pastat tona nuk përmbajnë përbërës artificial që sjellin probleme për shëndetin apo çështjet e mjedisit. Për shembull, ne kurrë nuk përdorin sulfat natriumi, dmth SLS. Asnjë nga produktet tona nuk përmbajnë ndonjë grimcë plastike siç është diskutuar kohët e fundit në media.

Ju përmendët një sistem enzimë. Cfare eshte ajo?
Sistemi lactoperoxidas përbëhet nga tre enzima të ndryshme, të cilat korrespondojnë me njëri tjetrin. Më e rëndësishme është enzima lactoperoxidase, një enzimë e marrë nga qumështi. Të gjitha këto enzima janë gjithashtu të pranishme në pështymën tonë. Ato prodhojnë substanca që luftojnë bakteret në gojë. Krahas pastrimit mekanik me një furçë dhëmbësh, enzimat ndihmojnë për të mbajtur bakteret larg dhe për të parandaluar ndonjë prishje.

Nuk mund të jetë aq e lehtë për ti mbajtur enzimat aktive. Si e bëni këtë?
Kjo është e saktë. Enzimat janë të pranishme në numër të madh dhe në një shumëllojshmëri të gjerë të funksioneve në trupin tonë. Ato mbajnë ekuilibrin tonë kimik. Kur ato janë të paqëndrueshme, ato duhet të formohen në mënyrë të vazhdueshme. Sfida e parë e madhe për ne është që të përdorim enzimat me stabilitet afatgjatë për një pastë dhëmbësh. Ne e arrijmë këtë duke përdorur truke të ndryshme. Strukturat bazë të enzimeve, stabilizantët, zgjedhja e duhur e pH dhe mungesa e mundshme e oksigjenit, luajnë një rol të rëndësishëm. Sigurisht, ajo që është gjithashtu e rëndësishme është se enzimat janë trajtuar butësisht gjatë procesit të prodhimit. Enzimat janë proteina  të ndjeshme ndah ngrohjes.

Ju thatë se pasta e juaja janë pa SLS. Çfarë problemi ka me SLS?
SLS është një nga agjentët  të përdorur më gjerësisht në shkumën. Shumë përdorues e vlerësojnë dhe presin nga një pastë dhëmbësh për shkumë. Kjo është ajo ku SLS punon mirë. Megjithatë, SLS është gjithashtu një agjent i fortë që mund të prish strukturat biologjike madje mund edhe të vrasë qelizat e mukozës së gojës. Thuhet se SLS mund të shkaktoj edhe ulçër në gojë në një farë shkalle. Arsye e mjaftueshme për ne për ta përjashtuar këtë substancë. Ka substanca më pak të dëmshme që janë po aq të mira. Por kjo është një fakt që pasta tona Enzycal nuk bëjnë shkumë fort. Reagimet janë gjithashtu të mahnitshme: shumë njerëz thonë se ata kanë më pak ulçër në gojë dhe ajo pak ulçër në gojë shërohet shumë më të shpejtë.

Megjithatë, SLS është gjithashtu një fërkues mjaft i fortë, me fjalë të tjera një agjent pastrimi. Disa njerëz pretendojnë se ajo është përdorur në industri për pastrimin e makinerive, për shembull,  për të pastruar dyshemetë e garazheve me njolla nafe. A është kjo e vërtetë?
Unë nuk mund të konfirmoj nëse SLS është përdorur në të vërtetë në industri e për qëllime të tilla. Por, po, bazuar në kiminë e saj, SLS mund të përdoret për qëllime të tilla. Karakteristikat e saj janë teknikisht në mënyrë të përsosur që SLS është shumë e zhdërvjellët në përdorimet e saj. Megjithatë, unë mendoj se duke e përdorur atë për zgavrën e gojës po shkojmë shumë larg. Kushdo që vuan nga acarimi i  mukozës së gojës, për shembull ulçëra në gojë, duhet të provojë një pastë dhëmbësh pa SLS. Shumë njerëz e gjejnë të dobishme.

Njerëzit e kanë të vështirë në zgjedhje: ju keni tre pasta dhëmbësh pa SLS në gamën tuaj. Cilat janë dallimet?
Ne kemi pastat Enzycal 1450, Enzycal 950 dhe Enzycal Zero. Të gjitha këto emërtime i referohen përmbajtjes së fluorit në pastat e dhëmbëve. Enzycal 1450 logjikisht përmban 1,450 ppm fluor, që është njësia e përqendrimit për fluor. Me këtë përqendrim, kjo pastë dhëmbësh është njësoj si shumë të tjera. Kjo pastë dhëmbësh është një pastë dhëmbësh standarde për një konsumator mesatar. Enzimat e rrisin efektin e fluorit. Fluori është vendosur gjatë dekadave të fundit si një ilaç i provuar kundër prishjes së dhëmbëve. Megjithatë, duhet gjithashtu të thuhet se fluori nuk është diçka që është fiziologjike. Enzycal 950 është rekomandimi ynë. Përmbajtja e fluorit disi e reduktuar është e justifikuar nëse një teknikë e mirë, mekanike e pastrimit është përdorur për shëndetin ideal oral. Produktet tona të tjera të tilla si furçat e dhëmbëve ultra të buta dhe furçat interdental mbështesin këtë synim. Enzycal Zero, e cila nuk përmban fluor, është një pastë dhëmbësh e veçantë për nevoja të veçanta. Zero është menduar për klientët që nuk duan fluor për arsye të parimit. Për këta konsumatorë, fluori është helm dhe ata preferojnë vetëm produkte natyrore në jetën e tyre. Megjithatë, Zero është edhe për pacientët që janë duke u trajtuar me homeopati dhe nuk mund të përdorin pasta të rregullta për shkak të shijeve të zakonshme. Por unë duhet të them se, pa fluor, rreziku i kariesit është dukshëm më i lartë. Kjo është për shkak se higjiena orale shumë e mirë është thelbësore. Përveç kësaj, ne jemi gjithashtu veçanërisht të fortë në eksporte. Ka edhe vende të tilla si Rusia që fluorizojnë ujin e pijshëm. Në këto vende, është një shkollë e mendimit që beson se një pastë dhëmbësh me fluor nuk është më e nevojshme.

Ju keni zgjedhur fluor natriumi në vend të fluor amine. Përse?
Ndryshe nga kompanitë e tjera, ne nuk kemi prirje për fluor amine dhe nga pikëpamja shkencore kjo është e parëndësishme , se cili fluor është përdorur. Pra, ne thjeshtë zgjodhëm fluor natriumi.

Curaprox është i njohur si një mjet efektiv për gingivën, dmth kundër inflamacionit të mishit të dhëmbëve. Por tani asnjë nga pastat e dhëmbëve Enzycal nuk ka për qëllim gingivën. Pse ndodh kjo?
Kjo ka të bëjë me historinë tonë. Fokusi ynë është në profilaksi mekanike dentare, dmth me ndihmën e pastrimit të dhëmbëve, të tilla si furçat e dhëmbëve dhe furçat interdentale. Kjo është e bazuar në faktin se pastrimi mekanik është e vetmja mënyrë për të mbajtur dhëmbët e pastër. Asnjë pastë dhëmbësh mund të parandalojë gingivën - vetëm furçat e dhëmbëve, furçat interdentale dhe / ose pejntë për pastrimin e dhëmbëve  mund ta bëjnë këtë.

Pse ju ende prodhoni pasta dhëmbësh?
Është thjeshtë e këndshme që të lahen dhëmbët me pastë dhëmbësh dhe shumë pasta kanë përbërësit që janë të paktën të diskutueshëm, SLS, për shembull. Curaprox është specialisti i kujdesit në gojë që furnizon konsumatorët me çdo gjë që është e sigurt dhe jo të dëmshme. Ne madjekemi ofruar një përmirësim të veçantë, për shembull, sistemi lactoperoxidas ose zgjedhjen e fluor natriumit.

Pse ju i prodhoni këto pasta në Zvicër?
Ne jemi një kompani zvicerane dhe  vetëdija e cilësisë për ne është e rëndësishme. Ne eksportojmë në një numër të madh të vendeve në mbarë botën dhe cilësia jonë e lartë tipike zvicerane është vlerësuar kudo. Ky është një faktor suksesi për ne, veçanërisht jashtë vendit.

xs
sm
md
lg