TEMAT

Saliva , një ofruese e shëndetit natyral te gojes

Riparon , mbron dhe pastron : pështyma njerëzore është një ofruese natyrale e shëndetit të dhëmbëve dhe mukozës orale

Çdo person prodhon më shumë se një litër pështymë në ditë . Ajo  është 99.4 për qind ujë dhe lubrifikon kavitetin oral  , duke na mundësuar të flurin , gëlltitjen  dhe shijen.

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Skuadra pastruese

Skuadra pastruese

Ashtu si një ekip pastrimi , kur saliva rrjedh , merr gjithashtu në një funksion të rëndësishëm shpëlarje : në sajë të pështymës , mbetje ushqimore, mikroorganizmat dhe qelizat e vjetra të mukozës orale shpëlahen .

Funksioni shpëlares i pështymës  është kyç pasi mbetjet ushqimore shpesh përbëhen nga niseshte dhe karbohidrate . Ato përbëjnë një rrezik të konsiderueshëm të kariesit në qoftë se  nuk largohen nga pështyma dhe nuk parandalohet kthimi i tyre në sheqer 

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Membrana

Membrana

Mineralet , proteinat dhe enzimat përbëjnë pjesën e mbetur të pështymës; 0.6 përqind . Ato ofrojnë një gamë të gjerë të funksioneve mbrojtëse dhe riparuese

Cipa e holle , e cila depozitohet në dhëmbë, mishrat dhe mukozën orale pas larjes , përbëhet nga proteinat, glikoproteinat , lipide dhe enzimat në pështymë dhe është kryesisht pa baktere. Kjo cipë ofron mbrojtje të rëndësishme: ajo siguron lagështi për të mbrojtur dhëmbët kundër gerryerjes dhe , mbi të gjitha , vepron si një lloj shtylle doganore , duke kontrolluar substancat te cilat janë te lejuara të kalojnë deri në smaltin e dhëmbëve .

Për fat të keq , veshjet  bakteriale  formohen mbi këtë  cipë  me kalimin e kohës , me fjalë të tjera formohet pllaka apo biofilmi . Kjo është arsyeja pse kujdesi i rregullt në gojë është i rëndësishëm– te paktën çdo 24 orë , dhëmbët dhe hapësirat ndërdhëmbore duhet të pastrohen me kujdes dhe me saktësi për të shmangur kariesin , inflamacionin gengival  , periodontitin dhe humbjen e dhëmbit . Duke bërë kështu , dhëmbët tuaj do të jenë shumë mirë te mbrojtur në sajë të kesaj cipe 

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Remineralizimi

Remineralizimi

Për shembull, cipa lejon mineralet të kalojnë përmes. Mbi te gjitha , është e rëndësishme që dhëmbët të furnizohen në mënyrë të përsëritur me kalcium dhe fluori . Kjo është menyra se si smalti dentar rimnieralizohet . Këto minerale ofrohen edhe nga pasta e dhëmbëve në sasi të parëndësishme : kryesisht ata vijne nga pështyma . Madje mund te thuhet se pështyma është një pastë dhëmbësh shumë e mirë .

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Sulmi acidik

Sulmi acidik

Cipa i mban acidet larg . Këto acide shpërbëjnë kalciumin, fosfatin dhe fluorin nga smalti . Nëse pështyma nuk zëvendëson vazhdimisht këto minerale , dhëmbët shumë shpejt do të treteshin . Falë përmbajtjes së saj në bikarbonat , pështyma vepron si një tampon acidesh për të ruajtur një ekuilibër mes demineralizimit dhe remineralizimit në gojë . Kjo mbrojtje nga acidi nga ana e cipës zakonisht punon mjaft mirë , por cipa shumë shpejt arrin kufijtë e saj , nëse perballet me acide tepër të forta dhe në intervale të shkurtra disa herë në ditë . Acidet e këtij lloji gjënden në lëngje frutash , pijet si coca cola apo pije energjike

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Para-tretja

Para-tretja

Enzimat e përfshira në pështymë kanë detyrën për të qenë , së pari, " kandelat elektrike për metabolizmin " për të copetuar ushqimet : ato thyejne zinxhirët e gjate te amidonit dhe molekulat proteinike në ushqime në pjesët e tyre përbërëse , përkatësisht në glukozë dhe aminoacide .Sa më mirë të përtypni , aq më shumë ushqim coptohet dhe stomaku mund të bëjë punën e tij më mirë

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Kundër baktereve,mikozave dhe viruseve

Kundër baktereve,mikozave dhe viruseve

Nga ana tjetër , enzimat në pështymë veprojnë kundër mikroorganizmave te padëshirueshem dhe kështu ndihmojnë për të luftuar formimin e biofilmit ose pllakës bakteriale . Sistemi i laktoperoksidazës ka rëndësi të veçantë në këtë aspekt. Tre enzimat e saj jo vetëm qe luftojnëe bakteret por edhe mikozat dhe viruset. Ato në këtë mënyrë kufizojnë formimin e depozitave në dhëmb dhe prishin vazhdimisht sheqernat e dëmshëm- para se te konvertohen në acide nga mikroorganizmat .

Kjo është arsyeja pse ju nuk duhet të shkoni në shtrat pa pastruar dhëmbët. Acidet dhe mikroorganizmat kanë liri të plotë pasi pështyma mezi rrjedh në të gjitha zonat , ndërsa ju jeni në gjumë

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Rekomandimet

Rekomandimet

Funksioni mbrojtes enzimatik i pështymës cekuilibrohet lehtë – nga sheqeri i tepert , pije acide, alkooli dhe nikotina . Pak ujë , apo edhe më mirë pak qumësht , do të ndihmojë për të normalizuar nivelin e acidit në gojë .

Rekomandohet të pritet gjysmë ore ose një orë para se të lahen dhëmbët . Kjo parandalon që smalti i dhëmbëve , i zbutur nga sulmet acidike ,te dëmtohet më tej nga një furçë dhëmbësh .

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Butesia forcon

Butesia forcon

Pothuajse të gjitha pastat përmbajnë detergjentë tepër agresive dhe agjentë shkumues si SLS ( laurel sulfati i natriumit) . Këto sulmojnë mukozën orale , duke shkaktuar vdekje  qelizore .Gjithashtu përmbajnë vajra esencialë shumë irritues. E gjithë kjo mund të çojë në prishje të  ekuilibrit natyral në gojë - dhe mund të rezultojë në acarim dhe ulçeracione  të dhimbshme në gojë.

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Pasta e dhëmbëve mund te shkaktojë dëme

Pasta e dhëmbëve mund te shkaktojë dëme

Kjo është arsyeja pse zgjedhja e një pastë dhëmbësh të përshtatëshme është shumë e rëndësishme: pastat si CURAPROX enzycal janë të buta dhe efikase .. Ajo nuk përmban as detergjent dhe as agjentin shkumues SLS dhe shtesa aromatike tejet irrituese - substanca te cilat janë gjendur shpesh në pastat standarde .Duke iu pershtatur në mënyrë fiziologjike trupit , CURAPROX enzycal përmban pikërisht ato enzima që përbëjnë sistemin e laktoperoksidazës , duke mbështetur sistemin e mbrojtjes enzimatike ashtu dhe mekanizmin mbrojtës te pështymës .

xs
sm
md
lg