TEMAT

Pasta e dhëmbëve – ndihmësja e dobishme

Fluoridet , tensidet dhe enzimat : çfarë një pastë dhëmbësh përmban nuk është gjithmonë e dobishme , është ajo që pasta nuk përmban e cila është shpesh më e rëndësishme

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Fluoridet , tensidet  dhe enzimat : çfarë  një pastë dhëmbësh përmban nuk është gjithmonë e dobishme , është ajo që pasta nuk përmban e cila  është shpesh më e rëndësishme

Kushdo që ndjen një shije të çuditshme në gojë pasi lan dhëmbët e duhet të hedhë një vështrim nga afër mbi atë që është në pastën e tyre te dhëmbëve . Kjo është veçanërisht e rëndësishme në qoftë se jeni duke vuajtur nga goja e thatë , acarimi i mukozës orale apo edhe nga  ulçerat në gojë . Fluori është aty, natyrisht , por cfare lloj fluori është ai? Agjentët  pastrues dhe shkumues ( tensides ), gjithashtu do të gjenden aty , por cilët prej atyre ? Dhe pse pasta e dhëmbëve Curaprox ka edhe enzima?

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Fluoridet

Fluoridet

Komuniteti shkencor bie dakort mbi këtë pikë : fluoridet sigurojnë mbrojtje efektive kundër kariesit . Ata ngurtësojnë dhe rimineralizojne smaltin e  dhëmbit dhe madje kanë edhe efekt antibakterial. Asnjë konsensus nuk është arritur ende mbi pyetjen nëse amino fluori është i preferueshmëm ndaj fluorurit të natriumit.

Fluoruri i natriumit  është një komponim jonik i  krijuar nga reksioni i elementit fluor me natriumin ; ashtu si kripa  e gjellës e cila në mënyrë të ngjashme krijohet nga një reaksion me natriumin , por me klorin në vend të fluorit . Në të kundërt ,aminat  fluoridike  krijohen nga hidrofluorizimi i aminave, të cilat nga ana e tyre  janë të marra nga yndyrnat shtazore . Fluori i natriumit dhe  fluoridet aminike   përdoren për parandalimin e kariesit Fluori i natriumit  është një produkt natyral dhe ofron disponueshmëri  të njëjtë të  fluorit me  fluoridin aminik. 

Kështu që çfarë duhet të zgjedh : fluori natriumi apo fluorur amoni ?

Fluoruri aminik është një histori suksesi dhe nese dikush nuk vuan nga irritimet  e mukozës orale apo edhe ulçerat në gojë nuk është e  nevojshme    të  ndalojë së përdoruri pasta qe përmbajnë fluorur amoniumi .

Fluoruri i amoniumit në dozat e ulta që gjëndet nëpër pasta rrallë herë është shkaku i acarimit te mukozës së gojës ose ulçerave të gojës . Megjithatë, fluoruri i amoniumit definitivisht mund të konsiderohet si një faktor i mundshëm . Së pari, sepse fluoridet aminike  krijojnë një ambient lehtesisht acid , i cili mund të irritojë mukozën orale . Së dyti , fluoridet aminike  mund  gjithashtu të veprojnë si agjentë pastrues dhe shkumues ( detergjente) . Detergjentët zakonisht irritojë mukozën orale .

Njerëzit të cilët kanë tendencë për të krijuar irritime të mukozës orale apo edhe ulceracione  te gojës janë të këshilluar të  zgjedhin një pastë dhëmbësh që përmban florur natriumi . Fluorui i natriumit nuk vepron si një acid ; ai është  me origjinë natyrale  dhe ofron mbrojtje kundër kariesit njesoj si fluoruri i amonit. Dallimi : fluori i natriumit nuk irriton  mukozën orale apo nxit formimin e ulçerave. 

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Agjentët pastrues dhe shkumues : SLS agresive

Agjentët pastrues dhe shkumues : SLS agresive

Çdo njeri është i njohur me ndjenjën e lëkurës së thatë pas përdorimit të disa shampove. SLS ( sodium sulfat lauryl ) është një tensioaktiv shumë efektiv ( agjent pastrues dhe shkumues ) të përdorur nëper shampo dhe pasta dhembesh.

Megjithatë, SLS vepron si një detergjent shumë i  fortë , duke sulmuar shtresën e lecitinave te qelizave . Në rastin më të keq , qelizat vdesin pasi ato nuk janë më të mbrojtura nga kjo shtresë lecitine . Në raste më pak serioze , lëkura dhe mukoza acarohen . Ekziston edhe një lidhje e provuar mes formimit ulçerave dhe SLS

Një studim madje arriti në përfundimin se pastat qe përmbajnë SLS duhet të klasifikohen si shumë irrituese. Provat në të cilat janë përdorur  vezët e pulës tregoi se SLS-ja e ruajtur në membranat qelizore con në  vdekje qelizore . Studimet e mëtejshme zbulojnë lidhjen midis SLS dhe mishrave te gjakosur , si dhe favorizon formimin e  ulçerave ne gojë .

Siç është gjithmonë rasti , është niveli i dozës ai që ka rëndësi . Studimet tregojnë se SLS në përqëndrime  më poshtë  se 2 % nuk konsiderohet e dëmshme . Pse të ndërmerren rreziqe të panevojshme ?

Për më tepër , pastrimi me SLS gjithashtu shkakton thatësi , e cila është e dukshme si një ndjesi paksa e pakëndshme pas larjes së dhëmbëve.

Enzimat mbrojtese

Vetite  antibakteriale te pështymës janë një faktor i rëndësishëm në sistemin e mbrojtjes ne gojë - dhe ky efekt mund edhe të përmirësohet më tej .

Nëse enzimet të cilat janë tashmë natyrshem të pranishme  në pështymë janë shtuar në pastën e dhëmbëve , kjo mbrojtje  natyrale e pështymës  intensifikohet : më pak pllakë  bakteriale, më pak gureza , remineralizim natyror

Protective enzymes

The antibacterial properties of saliva are an important factor in the oral defence system - and this effect can even be further improved.

If the enzymes that are already naturally present in saliva are added to toothpaste, this natural saliva protection is intensified: less plaque, less tartar, natural remineralisation.

Sistemi i  Klorheksidinës CURASEPT ADS® - Enzimat:Sistemi i laktoperoksidazes

Enzimat:Sistemi i laktoperoksidazes

Enzimat janë proteina që rrisin reagime të shumta biokimike në trupin e njeriut . Për shëmbull , pasta e dhëmbëve Enzycal përmban enzimat amiloglucosidazë , glucoseoksidazë dhe laktoperoksidazë , të cilat gjënden  natyrshëm në pështymë. Këto enzima ndihmojnë për të reduktuar  formimin e depozitave si pllaka bakteriale te cilat cojne ne inflamacion gengival.Enzimat në pastën Enzycal mund të zvogëlojnë stresin oksidativ .

Perforëcohen funksionet e rëndësishme mbrojtëse te pështymës, favorizohet flora natyrale në gojë dhe mbahen larg dhe bakteret e dëmshme .

xs
sm
md
lg