BUZËQESHJE

Furça e dhëmbëve apo molla?

Urtësia popullore thotë se një mollë i pastron dhëmbët njësoj si furça dhe pasta e dhëmbëve. Kjo është një ekzagjerim, por kjo nuk është absolutisht e gabuar.

Mjetet ndihmuese - Urtësia popullore thotë se një mollë i pastron dhëmbët njësoj si furça dhe pasta e dhëmbëve. Kjo është një ekzagjerim, por kjo nuk është absolutisht e gabuar.

Siç ndodh shpesh, urtësia tradicionale e cila përdor një mollë si një zëvendësim për pastrimin, ka një grimcë të së vërtetës në të. Në fakt, ky frut ka jo vetëm vitaminën C, por ajo gjithashtu përmban shumë minerale shëndetësore. Dhe, përtypja e një molle pas një vakti, vërtetë i heq depozitat sipërfaqësore nga dhëmbët.

Mjetet ndihmuese - Efekti gërryes

Efekti gërryes

Fruta dhe perime të tjera të zhurmshme, për shembull selino ose karrota, veprojnë si mini-furça dhëmbësh kur përtypen. Pjesët e frutave apo të perimeve janë gërryese dhe ndihmojnë në heqjen e pllakës dhe heqjen e njollave sipërfaqësore.Ky efekt pastrimi mund edhe të vërehet me sy të lirë,  edhe në qoftë se vetëm me një efekt të lehtë.

Mjetet ndihmuese - Acidi i frutave sulmon smaltin e dhëmbëve

Acidi i frutave sulmon smaltin e dhëmbëve

Megjithatë, mbetjet ushqimore dhe bakteret nuk mund të hiqen nga zonat e ndërlikuara përgjatë vijës së mishit me një mollë ose një karotë. Frutat dhe perimet janë të mira të përdoren si zgjidhje të përkohshme - si rezervat e para në ekipin e pastrimit. Ato nuk mund të zëvendësojnë pastrimin e rregullt.

Në të kundërtën, molla përmbanë acide që ndryshojnë pështymën, duke sulmuar smaltin e dhëmbëve si rezultat i kësaj. Në mollë  acidi i frutave është një terren mirëpritës për bakteret e kariesit; acidi kështu dëmton dhëmbët.

Nëse sheqeri dhe acidi mbeten në dhëmbët tuaj, atëhere efekti pozitiv i të ngrënit një mollë është humbur. Pra, nëse efekti gërryes, pastrues i një mollë është për t'u përdorur, duhet të përdorni furçën dhe pastën e dhëmbëve tuaj 30 deri në 60 minuta pasi të hahet molla.

Mjetet ndihmuese - Focus on the gum line

Focus on the gum line

The gum line is particularly difficult to clean. Bacteria accumulate particularly rapidly in this groove between tooth and gum, become structured and form plaque. An apple is unsuitable for cleaning here. In contrast, a toothbrush with soft bristles like a CURAPROX CS 5460 ultra soft reaches the gum line easily and without pressure.

So keep your apple and carrot as a culinary enjoyment instead of for dental hygienic reasons.

xs
sm
md
lg