TEMAT

Dhëmbët tanë – nën presion nga të gjitha anët

Ata copëtojnë tonelata ushqimesh , përballojnë presionine ekstreme dhe janë ende shumë të cënueshem- një mësim i shkurtër në stomatologji

Mjetet ndihmuese - Ata copëtojnë tonelata ushqimesh , përballojnë presionine ekstreme dhe janë ende shumë të cënueshem- një  mësim i shkurtër në stomatologji

Njerëzit zakonisht kanë 32 dhëmbë . Secili prej tyre punon shumë dhe është vazhdimisht nën sulm . Vetëm duke përtypur ushqimin , forca deri në 30 kg  ushtrohen  në dhëmb - disa mijë herë në ditë .

Mjetet ndihmuese - Të ndërtuar me baza të forta dhe të ankoruar mire

Të ndërtuar me baza të forta dhe të ankoruar mire

Dhëmbët kanë detyra të ndryshme : incizorët ndihmojnë për të ndarë ushqimin . Kaninet  kafshojnë dhe pëtypin ushqimet  , këto janë dhëmbët më të fortë me rrënjë dhe koronë  të gjate  . Dhëmbët e perparme  te vegjel mbrapa ( premolaret  ) mbajnë ushqimin dhe e copetojne  atë fort dhe ashper , dhe dhëmbët e pasem te mëdhenj (molaret) kanë për detyrë të coptojne  ushqimin plotësisht . Ata duhet të mbajnë presionin më të madh të përtypjes dhe janë ankoruar nga një rrënjë te degezuara bronkial

Dhëmbët natyralë ndërtohen dhe formohen mire. Enameli, shtresa e jashtëme e koronës së dhëmbit përbëhet nga substanca më e fortë që gjëndet në trupin njeriut.Përbërësit kryesorë jane fosfati i kalçiumit dhe karbonati i kalçiumit të cilët forcohen nga inkorporimi i fluorinit.

Mishi i dhëmbit mbron qafën e ndjeshme te dhëmbëve dhe mban dhëmbin në nofull . Pështyma  e trupit  vepron si një pastrues natyror, së pari duke shpëlare bakteret dhe grimcat e ushqimit dhe së dyti duke formuar një shtresë mbrojtëse – pelikula  siç është e njohur  me enzimat e saj  mban bakteret e dëmshme larg 

Ende i pambrojtur

Pamvarsisht superlativave : dhëmbët mund të sulmohen lehtë . Bakteret prodhojnë acide që shkrijnë mineralet nga smalti i dhëmbit . Megjithatë, acidet nga ushqimi si lëngjet e frutave janë neutralizohen nga  pështyma  . Prandaj ka kuptim të presësh rreth 30 deri në 60 minuta pasi  ke ngrënë për të larë  dhëmbët  derisa pështyma  te kete kryer detyrën e saj.

 

Shumë pasta gërryese,sidomos ato me granula të trasha pastrimi,  sulmojnë smaltin e dhëmbit me kalimin e kohës.Qafa e ekspozuar e dhëmbit në shumicën e rasteve është  rezultat i pastrimit të ashpër dhe të fortë me furca të forta:mishërat e dhëmbëve tërhiqen ngadalë .

Shumë pasta gërryese,sidomos ato me granula te trasha pastrimi  sulmojne zmaltin e dhembit me kalimin e kohes.Qafa e ekspozuar e dhembit ne shumicen e rasteve eshte rezultat I pastrimit te ashper dhe te forte me furca te forta:misherat e dhembeve terhiqen ngadale .

Pamvarsisht superlativave : dhëmbët mund të sulmohen lehtë . Bakteret prodhojnë acide që shkrijnë mineralet nga smalti i dhëmbit . Megjithatë, acidet nga ushqimi si lëngjet e frutave janë neutralizohen nga  pështyma  . Prandaj ka kuptim të presësh rreth 30 deri në 60 minuta pasi  ke ngrënë për të larë  dhëmbët  derisa pështyma  te kete kryer detyrën e saj. 

xs
sm
md
lg