Interviesta

Dentist U. P. Saxer:
«Efekti Hidrodinamik është si një lumë malor»

Kriens, March 2011 – Së bashku me CURAPROX, Prof. Saxer tani ka zhvilluar një kokë furçe që shfrytëzon përfitimet e teknologjisë së zërit edhe më shumë. Prof. Saxer do të vazhdojë të merret me projekte kërkimore për ti bërë furçat e dhëmbëve zanore edhe më të mira akoma.

Dentist U. P. Saxer: «Efekti Hidrodinamik është si një lumë malor»

Prof. Saxer, si një bashkë-iniciator i " Task Forcës së Hidrodinamikës Zanore"  "ju keni punuar intensivisht me furçat e dhëmbëve zanore. Cilat janë përfitimet e furçave zanore në krahasim me furçat manuale?
Prof. Saxer: Pa e marrë parasysh se sa e butë një furçë dhëmbësh manuale është: shumë njerëz ushtrojnë aq shumë presion mbi dhëmbët dhe mishrat e tyre sa dëmtimi gjatë pastrimit është i pashmangshëm. Pastrimi siç duhet me një furçë dhëmbësh manuale merr një kohë të gjatë për tu mësuar. Edhe shumë profesionistë dentar nuk janë në gjendje për ta bërë këtë si duhet. Në anën tjetër, furçat e dhëmbëve zanore janë jashtëzakonisht të lehta për t'u përdorur: thjesht mbajeni atë drejt dhëmbëve pa ushtruar ndonjë presion. Asnjë lëvizje është e nevojshme; furçat e dhëmbëve zanore bëjnë pothuajse çdo gjë vetë. Rreziku i dëmtimit është pothuajse zero dhe dhëmbët dhe mishrat janë pastruar në mënyrë efikase, në mënyrë të sigurtë dhe në mënyrë efektive.

Ka edhe furça të dhëmbëve elektrike me qime lëkundëse. Çfarë mendoni për to? Si mund ato të ndryshojnë nga furçat e dhëmbëve zanore?
Dentistët përdorin furça rrotulluese për pastrim dhe larje profesionale të dhëmbëve. Ato kujdesen që mos të dëmtojnë mishrat e dhëmbëve. Kjo është arsyeja pse kokat e vogla rrotulluese në furçat standarte elektromekanike përdorin lëvizje lëkundëse para-prapa. Në krahasim me furçat rrotulluese, kjo në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon rrezikun e dëmtimit të dhëmbëve. Efekti i pastrimit në këto lloj furçsh dhëmbësh është jashtëzakonisht efikas. Megjithatë, potenciali për dëmtim është i konsiderueshëm, sidomos kur përdoruesit ushtrojnë shumë presion ose i përdorin shumë shpesh, ose për një kohë të gjatë. Kjo rezulton në dëmtimin e mishrave dhe në qafën e dhëmbëve. Përfitimi i furçave zanore është se ato jo vetëm të pastrojnë mekanikisht, por edhe kanë një efekt pastrimi hidrodinamik shtesë. Qimet në furçat zanore çojnë pështymën në boshllëqet dhe në mes të dhëmbëve ku qimet e furçave elektrike nuk mund të arrijnë.   

Çfarë është efekti hidrodinamik?
Efekti Hidrodinamik është si një lumë malor. Kjo mund të shpjegohet si vijon : në gojë, një përzierje e pështymës, ujit dhe pastës krijohet, gjatë larjes së dhëmbëve dhe nga kjo përzierje furça e dhëmbëve zanore krijon një lum të egër malor. Për shkak të më shumë se 30.000 luhatjeve të saj për minutë, një furçë dhëmbësh zanore gjeneron turbulenca të fuqishme në këtë përzierje pështyme, uji dhe paste dhëmbësh. Kjo turbullirë siguron që përzierja të godas pllakën midis dhëmbëve me një shpejtësi shumë të lartë. Pllaka fshihet edhe nëse qimet nuk arrijnë fare. Furçat  zanore pastrojnë jo vetëm ku qimet janë, por edhe ku përzierja e pështymës, ujit dhe pastës së dhëmbve krijon goditje. Kjo është shumë e fortë për pllakën, por shumë e butë për dhëmbët dhe mishrat.

Çfarë ka të veçantë në lidhje me CURAPROX Hidrosonik?
"Hidrosonik" është një shkurtim i "furçës zanore " dhe një Hidrosonik CURAPROX mbart këtë emër për arsye të mira: ajo ka një motor shumë të fortë dhe në këtë mënyrë një frekuencë shumë të lartë. Me këtë, efekti hidrodinamik mund të shfrytëzohet në mënyrë të plotë. Për më tepër, një Hidrosonik CURAPROX ka një kokë furçe hidro energjike me qime të veçanta, dhe këto qime janë të rregulluar në një mënyrë të tillë që të rrisin efektin hidrodinamik: Përzierja e pështymës, ujit dhe pastës së dhëmbëve mund të shkatërrojë pllakën në implantet në mes të dhëmbëve.Në të njëjtën kohë, koka e furçes gjithashtu ka tufa më të larta të qimeve. Kjo siguron që distanca në mes të sipërfaqes së dhëmbit dhe qimeve të jetë mjaft e madhe.Këto qime të shkurtra mund të luhaten lirisht dhe të japin efektin e dëshiruar hidrodinamik të pështymës, ndërsa qimet më të gjatë të shkojnë në hapësirat ndërdhëmbore, duke mos i dhënë çdo pllakë shansin kundër më shumë se 30.000 luhatjeve për minutë.

Dhe çfarë është e veçantë në lidhje me qimet?
Qimet në shumicën e furçave të dhëmbëve zanore, madje edhe ato në kategorinë e çmimeve të larta, janë bërë nga najloni. Najloni është relativisht i butë dhe madje absorbon ujin. Megjithatë, qimet në një Hidrosonik CURAPROX janë bërë nga CUREN® dhe në sajë të këtij materiali, ato janë dukshëm më të ashpra dhe më elastik. Kjo qëndrueshmëri lejon forcën që një Hidrosonik zhvillon për t'u transferuar plotësisht në përzierje e pështymës, ujit dhe pastës së dhëmbve. Kjo është ideale për efekt hidrodinamik. Qimet CUREN® gjithashtu nuk thithin ujë dhe qëndrueshmëria dhe elasticiteti i tyre janë ruhen edhe në gjendje të njomë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për efektin hidrodinamik sepse luhatjet transmetohen në përzierjen e pështymës, ujit dhe pastës praktikisht pa asnjë humbje.Forca e zhvilluar nga kjo përzierje është shumë e fortë dhe në të njëjtën kohë, përzierja është shumë e butë për dhëmbët dhe mishrat.

Për çfarë shërbejnë gjurmët e dorës në një Hidrosonik CURAPROX?
Këto gjurmë ndihmojnë përdoruesit për ta mbajtur një Hidrosonik në këndin e duhur. Është e rëndësishme për të vendosur një furçë dhëmbësh zanore në një kënd 45-gradë dhe ta mbash atë në mishrat kështu që gjysma e qimeve janë në dhëmbë dhe gjysma tjetër të vendosen butësisht mbi mishra. Imagjinoni duke e mbajtur atë si një hark violine, krejt në mënyrë të qëndrueshme, pa presion dhe me pothuajse asnjë lëvizje. Ky pozicion siguron që mishrat dhe çdo haspirë periodontale të jenë pastruar. Këto gjurmë në një Hidrosonik CURAPROX ndihmojnë përdoruesit për të pastruar dhëmbët e tyre siç duhet. Kjo është shumë e thjeshtë, por shumë të dobishme.

Mundet kjo teknologji pastrimi të mësohet shumë shpejt?
Po, edhe fillestar mund të fillojnë nga pastrimi në një kënd 45-gradë në të kundërt: ata mund të mbajnë një furçë dhëmbësh zanore larg nga mishrat, në vend se ta pozicionojnë mbi mishra. Kjo i ndihmon shumë fillestarët të përshtaten me gudilisje e lehtë që shkakton furça zanore.Unë e zbulova këtë marifet me vonesë; përndryshe, ndoshta do të isha bërë një tifoz i furçave zanore menjëherë. Përdoruesit më shumë  të  përparuar e mbajnë Hidrosonikun e tyre CURAPROX në mishra dhe lenë furçën thjesht të punojnë në dhëmb për disa sekonda para se të lëvizin për në dhëmbin tjetër. Një lëvizje e vogël anësore është gjithashtu e rekomandueshme me qëllim që qimet të arrijnë edhe pak më në thellësi të hapsirave ndër-dhëmbore. Por vetëm një lëvizje të vogës përpara mjaft butësisht dhe pastaj prapa mjaft ngadalë.

Për cilin është i përshtatshëm Hidrosoniku CURAPROX?
Një Hidrosonik CURAPROX është i përshtatshëm për këdo që dëshiron të sigurojë një pastrim vërtetë të mirë për dhëmbët e tij, madje edhe për fëmijët dhe të rinjtë. Ajo është gjithashtu e dobishme për njerëzit me implante ose tela tek dhëmbët. Ata që duan të pastrojnë dhëmbët e tyre jashtëzakonisht mirë dhe mënyra më e mirë, e sigurt dhe më e lehtë është me një furçe dhëmbësh zanore, veçanërisht me një Hidrosonik CURAPROX.

Furçat interdentale janë të përfshira me Hidrosonik CURAPROX. Përse?
Një tjetër avantazh i furçave zanore është si vijon: në sajë të efektit të tyre hidrodinamik, ato gjithashtu pastrojnë hapësirat ndërmjet dhëmbëve nëse ato përdoren fillimisht në pjesën e brendshme dhe pastaj jashtë. Pllakatat ende mund të formohen në mes të dhëmbëve, sepse ka gjithmonë hapsira të vogla që janë pothuajse të pamundura për tu arritur edhe me furça dhëmbësh zanore dhe në ndikimin e efektit hidrodinamik. Njerëzit që duan të eliminojnë prishjen e dhëmbëve ose gingivat, do të bënin mirë ti pastronin hapësirat e tyre ndërmjet dhëmbëve profesionalisht. Kjo është veçanërisht e vlefshme për ata që janë më të vjetër se 30 vjeç ose tashmë vuajnë nga gingivat apo edhe periodontitis apo kariesi. Pra, një herë në ditë, më mirë do ishte në mbrëmje, pastroni hapësirat ndërmjet dhëmbëve para larjes së dhëmbëve. Dhe kjo punë bëhet më të miri furçat interdentale, të cilat përdoren edhe nga profesionistët e dhëmbëve. Ato janë në dispozicion në dimensione të ndryshme. Furçat interdentale që janë të përfshira duhet të kuptohen si testuese; dhe ato duhet të përdoren vetëm një herë. Shko tek www.curaprox.com për udhëzime të plota. Kur futet, furça nuk duhet të dëmtojë. Megjithatë, ajo nuk duhet thjesht të kaloj nëpër hapësirat ndërmjet dhëmbëve. Ajo duhet ndjrë ashtu si duhet. Është e rëndësishme që të konsultoheni me një dentisti ose higjenist dentar dhe të përdoren në madhësinë e saktë për çdo hapësirë ndërdmjt hëmbëve të identifikuar. Merr pak përpjekje në fillim për tu siguruar që furçat e duhura janë duke u përdorur.

Po pasta e dhëmbëve është e përfshirë?
CURAPROX enzycal është një nga të paktat pasta të cilat nuk përmbajnë asnjë sulfat natriumu, kështu që nuk ka SLS. Ajo nuk shkumonë fort dhe lidhet më me sipërfaqet e dhëmbëve dhe mukozës. Kjo e bënë pastën e furçës zanore miqësore:përzierja e pështymës, ujit dhe pastës së dhëmbëve mbetet fluide, gjë e cila është e mirë për efektin hidrodinamik. CURAPROX enzycal me të vërtetë ja vlenë ta rekomandosh. 

A do të thotë kjo se Hidrosonik CURAPROX është një set i plotë i shëndetit oral?
Po, Hidrosonik CURAPROX përfshin mjetet më të mira për kujdesin ideal të dhëmbëve, mishrave, gjuhës dhe mukozës.

Faleminderit, Prof. Saxer.

Prof. Dr. med. dent. Ueli P. Saxer është themelues i shkollës së parë për Higjenistët Dentar në Zvicër dhe Drejtori i Qendrës së profilaksisë  Zurich (PZZ). Që nga viti 1993, ai ka qenë duke ndjekur zhvillimin e  furçave të dhëmbëve zanoret. Atij ju desh pak kohë për të ardhur në  avantazhet e kësaj teknologjie të re: për disa vite, ai ka alternuar duke përdorur një furçë dhëmbësh manuale dhe një furçë dhëmbësh zanore para se entuziazmi i tij të ndizej.

Me sugjerimin e vajzës së tij, Dr. med. dent. Claudia M. Saxer, e cila është një dentiste për fëmijët dhe të rinjtë, Prof. Saxer themeloi " Task Forcëne Hidrodinamikës Zanore '"  në vitin 2008 së bashku me iniciativën e Prof. Dr. med. dent. Thomas Imfeld dhe Dr. med. dent. Hubertus van Waes. Ky grup pune bëri një fushatë për të vulosur cilësinë me furçat hidrodinamike.

 

xs
sm
md
lg