Interviesta

Bisedë me Edith Maurer Bussink,higjeniste dentare

Kriens, DHJETOR  2013 – Edith Maurer Bussink, 56,ka klinikën e saj dentare në  Biel-Benken/canton Basle Land.

Bisedë me Edith Maurer Bussink,higjeniste dentare

Hapja e diskutimit: temat

Edith Maurer, si është të jeshë një higjeniste dentare?
Në fakt,  ka shumë  për të pastruar dhe kontrolluar. Ana pozitive është që kariesi po bëhet gjithnjë e më pak i zakonshëm. Megjithatë, ka ende shumë dëm: njerëzit shpesh i lajnë dhëmbët shumë dhe me presion të tepruar.

A është e mundur që të lahen shumë shpesh?
Jo me të vërtetë, por në qoftë se është përdorur gjithmonë shumë presion,  veçanërisht me një furçë dhëmbësh të mesme të fortë ose edhe e fortë, ajo ka një efekt gërryes mbi dhëmbë me kalimin e kohës. Mishrat ulen dhe qafa e dhëmbëve ekspozohet.

Kjo dhemb.
Po, ajo dhëmb dhe ka një tjetër problem me mishrat që vështirë se ndonjëherë dhembin: inflamacioni i mishrave, ose gingiva dhe kjo është jashtëzakonisht e përhapur.

Pse është kjo një problem?
Vetëm një dentisti ose higjienist i dhëmbëve mund të diagnostikojnë atë me siguri. Në qoftë se ju kurrë nuk duhet të kontrolloni dhëmbët, ju nuk e vëreni atë dheme kalimin e viteve ajo çon në një tjetër sëmundje, periodontitis. Humbja e dhëmbëve është vetëm një çështje kohe.

Çfarë mund të bëhet për këtë?
Disa gjëra, por kjo do e gjitha shumë kohë. Zgjidhja ideale është për të kuruar mishrat e përflakur menjëherë dhe të mos e lëshë të ndodhë përsëri.

A është e vështirë?
Jo, aspaki, përkundrazi është me të vërtetë e lehtë. Ju vetëm duhet tja tregoni njerëzve se si.

Mishrat

Si mund të merrem me mishrat e përflakur?
Sekreti është për të hequr pllakën. Problemi qëndron në faktin se shumë njerëz lajnë vetëm dhëmbët e tyre.

Çfarë tjetër duhet të lahet ?
Pjesa që lidh dhëmbët me mishrat. Kjo është me rëndësi jetike.

Çfarë është vija e mishrave?
Është brazde shumë e vogël në mes të dhëmbëve dhe mishit të dhëmbëve. Bakteret grumbullihen këtu dhe formojnë depozita. Ky është shkaku i mishrat të përflakur.

Me fjalë të tjera, të pastrojnë vijën e mishrave në vend të dhëmbëve?
Kjo është pak e ekzagjeruar, por në thelb po. Pastrimi i vijës së mishrave gjithashtu pastron dhëmbët.

Si funksionon kjo gjë?
Duke e pozicionuar furçën saktë: gjysma e qimeve në dhëmbë, gjysma tjetër në mish. Furça duhet mbajtur në një kënd të vogël në mënyrë që qimet të jenë pozicionuar drejt vijës së mishrave.

Dhe pastaj?
Ju tani duhet të lani në qarqe të vogla, duke përdorur sa më pak presion të jetë e mundur. Ju duhet një furçe e veçantë me qime të buta për këtë.

Pse?
Qimet e imta depërtojnë vijë e mishrave lehtësisht. Dhe veçanërisht qime të buta për të shmangur dëmtimin e vijës së mishrave.

A janë lëndimet të zakonshme?
Po, nëse përdorim në vijën e mishravefure me qime të mesme të forta apo edhe të forta ka nevojë për më shumë presion dhe kjo rezulton në dëmtime. Mishrat zmbrapsen  dhe qafa e dhëmbë ekspozohet.

Peri Dentar 

Pra, janë furçet e buta të dhëmbëve shumë të rëndësishme?
Pa dyshim.Unë shpesh shoh pjesë të dhëmbëve që duken sikur janë bluar.

Vetëm për shkak të përdorimit të llojit të gabuar të furçës së dhëmbëve?
Njerëzit shpesh lajnë dhëmbët e tyre menjëherë pas ngrënies - kur ka një sasi të acidit në gojë, e cila intensifikon efektet.

Është më mirë të mos pastrohen fare, në këtë rast?
Jo - larja e dhëmbëve është e mirë, por është më mirë të pritet për gjysmë ore ose për një orë për të lejuar kthimin normal të bilancit të acid-alkaline. Dhe pastaj një furçë e butë duhet të përdoret me të vërtetë.

Gjithashtu mund të përdoret edhe peri dentar?
Një herë në ditë është e mjaftueshme, në mbrëmje para se të lani dhëmbët tuaj. Por ju duhet të kujdeseni që të mos lëndoni veten.

Si?
Njerëzit zakonisht përdorin mjaft presion për të detyruar perin për të pastruar në mes të dhëmbëve. Kur papritmas ballafaqohen me një surprizë të tillë dhe peri dentar shkon drjet e në mish.

A është kjo kaq keq?
Nëse ju do ta bëni këtë vazhdimisht, mishrat e dhëmbëve do të ulen.

Çfarë duhet të bëjmë?
Përdoreni perin për të pastruar dhëmbët vetëm kur është me të vërtetë e nevojshme. Kjo zakonisht do të thotë vetëm për dhëmbët prerës dhe ato të qenits.

Vetëm për ata? Përse?
Anët e dhëmbëve prerës dhe të qenit janë të lëmuar dhe kështu peri dentar do ti largojë mbetjet shumë mirë. 

Po në lidhje me dhëmbët e tjerë?
Dhëmbët e tjerë kanë cepa dhe peri dentar thjesht do të kalojnë mbi ta. Vështirë se do të pastroj gjë atje.

Anatomia e Dhëmballëve

Cila është arsyeja për këtë?
Dhëmbët e parë dhe ato të qenit kanë vetëm një rrënjë, por dhëmbët anësor dhe dhëmballët kanë dy. Në nofullën e sipërme, dhëmballët kanë edhe tre rrënjë. Kjo është arsyeja pse dhëmbët anësorë dhe dhëmballët nuk janë drejt si dhëmbët e parë dhe kanë këto dhëmbëzime, veçanërisht në mes të dhëmbëve.

Dhe si duken këto gjurmë?
Ata përshkruhen më së miri si guva të kërrusura nga brenda, si vende të shkëlqyera për të fshehur baktere në mes të dhëmbëve.

Unë nuk mund ti arrijë ato me një furçe dhëmbësh?
Jo - dhe peri dentar shtrihet drejtë mbi këto guva. Një furçë e vogël është ajo që është e nevojshme. Me qime të gjata që arrijnë në pjesën e cepave dhe pastron si duhet.

Dhe në qoftë se unë nuk e bëjë këtë?
Pastaj mishi në mes dhëmbëve do të fillojë për të mbrojtur veten kundër baktereve.

Si?
Ai ndryshon klimën e tij, ai bëhet i përflakur në mënyrë që bakteret të vuajnë ...

... dhe kjo gjë ndihmon?
Jo. Bakteret që fillojnë të shumohen me shpejtësi janë pikërisht ato që ju nuk dëshironi. Dhe bakteret e mira janë të paktë në numër, prishjen e bilancit.

Oh e dashur.
Po. Inflamacioni shkon keq e më keq, dhe ju as nuk shihni se po ndodh. Periodontitis është rezultati. Situata vetëm përmirësohet kur dhëmbi hiqt. Por çfarë do të bëni pa dhëmbë?

Ju mund të keni një implant.
Vërtetë, por ju duhet të kujdeseni për implantet edhe më shumë se dhëmbët natyral.

Implantet

Implantet nuk janë të prekshme nga prishjet, janë ata?
E pra, edhe një herë kjo është më shumë se një çështje e inflamacionit. Mishrat rreth një implanti janë më të prekshme për inflamacion - dhe në këtë mënyrë drejt periodontitis - se dhëmbët natyral.

Me të vërtetë nuk po ju kuptoj!
Kjo ndihmon në qoftë se ju e kuptoni se çfarë ndodh me dhëmbët natyral: ata kanë një vijë  pranë mishrave, dhe për shkak se bakteret grumbullohen përgjatë vijës së mishrave, organet tona kanë zhvilluar dy strategji për të luftuar baktere të tilla.

Cilat janë këto strategji?
Qarkullimin e fortë të gjakut dhe nxjerrja jashtë.

Çfarë efekti ka qarkullimi i fortë?
Ai transporton materialet që mbrojnë kundër baktereve pikërisht aty ku ata janë të nevojshme. Kjo është arsyeja pse indet përreth dhëmbëve natyral kanë qarkullim shumë të fortë. Antitrupat shfaqen sa më afër me dhëmbët dhe vijën e mishrave, në mënyrë për të luftuar bakteret.

Dhe nxjerrja jashtë?
Vija e mishrave prodhon një lëng - i njohur si lëngu sulcus.

Ju doni të thoni pështymë?
Jo, pështyma është diçka krejt e ndryshme. Ajo vjen nga gjëndra e pështymës. Në të kundërt, lëngu sulcus është prodhohet rreth dhëmbëve në vijën e mishrave. Kjo lëng buron nga vija e mishrave dhe përpiqet për të larguar bakteret. Pothuajse si një lumë malor.

Dhe me një implant?
Qarkullimi është prekur. Dhe lëngu sulcus nuk prodhohet më.

Si ndodh kjo?
Vendi ku duhej të ndodhej dhëmbi natyral, është gërryer keq nga ajo që njihet si periodontitis. E gjitha çka ka mbetur janë kocka dhe mukoza.Ghurmët e holla të venave janë shkatërruar plotësisht dhe si rezultat, antitrupat e kanë të vështirë të prodhohen aty ky nevojiten.

Çfarë mund të bëhet?
Është jetike që vija çamçakëz rreth një implant është pastruar me të vërtetë mirë në baza ditore - edhe më mirë se me një dhëmb natyral. Furçat ndërdhëmbore janë të domosdoshme kur pastroni implantet dhe sa më e mirë furça aq më mirë.  Përveç kësaj furça të veçanta dhëmbësh dhe pe për të pastruar dhëmbët që janë projektuar posaçërisht për kujdesin e implanteve janë gjithashtu në dispozicion. Përparësia e përdorimit të këtyre mjeteve është se qimet janë në gjendje për të arritur nën kurorën e një implanti. Unë do të rekomandoja pastrimin shumë të kujdesshëm dy herë në ditë rreth një implanti duke përdorur të gjitha këto mjete për një pastrim të plotë efektiv.

Si?
Më e mira është që dentisti juaj ose higjenisti dentar tu'a tregojë se si ta aplikoni ashtu siç duhet. Kjo gjithashtu do të sigurojë që ju të përdorni madhësinë e saktë të furçës ndërdhëmbore. Nëse ato janë shumë të vogla, atëherea nuk do të pastrojnë mirë dhe në qoftë se ato janë shumë të mëdha, ato mund të shkaktojnë dëme. Një furçë dhëmbësh zanore mund të jetë një mjet i dobishëm.

Cfare eshte kjo?
Një furçë dhëmbësh elektrike pastron me më shumë se 30.000 luhatje minutë.

Përfitimet e furçës zanore

Nuk është një furçë dhëmbësh manuale e mjaftueshme?
Po. Nëse ju i lani dhëmbët tuaj mirë, atëherë një furçë dhëmbësh manuale është e mjaftueshme. Megjithatë, furça e dhëmbëve zanore e bënë larjen pak më të lehtë.

Cili është dallimi midis varieteteve të furçave elektrike?
Disa furça kanë një kokë të rrumbullakët që lëviz mbrapa dhe para, me fjalë të tjera ajo luhatet. Ato pastrojnë shumë mirë; Problemi i vetëm është se shumë njerëz përdorin shumë presion. Kjo mund të dëmtojë mishrat dhe qafat e dhëmbëve.

Po me furçe zanore?
Kjo nuk mund të ndodhë sepse qimet qëndrojnë në qoftë se përdoret presion i tepërt. Dëmtimet prandaj janë përjashtuar. Furçat zanoret kanë gjithashtu një tjetër përfitim.

Cili është ky? 
Furçat zanore pastrojnë aty ku qimet e një furçë dhëmbësh manuale thjesht nuk mund të arrijnë.

A është ky një truk magjik?
 
Po - dhe ky është quajtur efekti hidrodinamik.

Si punon kjo?
Qimet lëvizin me më shumë se 30.000 luhatje minutë. Kjo ndodh kaq në mënyrë të shpejtë se përzierja e pështymës, ujit dhe pastës së dhëmbëve fjalë për fjalë kthehet në vorbull në gojë. Kjo përzierje mbërrin në pllakë ndërmjet dhëmbëve - dhe me shpejtësi të lartë. Kështu pllaka është thjesht pastruar e tëra, madje edhe në ato zona të vështira për të arritur.

Ku është kjo?
Vija e mishrave dhe ndërmjet dhëmbëve.

E jotja – për jetë

Pra, peri dentar dhe furçat ndërdhëmbore nuk janë më të nevojshme?
Ato ende janë - gjithashtu është mirë të përdorni pe dentar dhe furça ndërdhëmbore.

Koha e shpenzuar në pastrimin e dhëmbëve është relativisht e lartë.
Është brenda kufijve. Pastroni dhëmbët tuaj mëngjes dhe dhëmbët dhe hapësirat ndërdhëmbore në mbrëmje. Në mesditë, ju thjesht mund të bëni një xhiro nderi, siç ka thënë një profesor, për të pastruar të keqen. Kjo është e mjaftueshme.

A mund ta ruani një dhëmb përjetësisht?
Po, dhe në qoftë se është qëllimi juaj, ju do ta pranoni me kënaqësi këtë përpjekje minimale. Çdokush që ka humbur ndonjëherë një dhëmb e di se kjo është pothuajse një përvojë traumatike. Është shumë bukur të jeni në gjendje për të qeshur me dhëmbët tuaj për të gjithë jetën tuaj. Ka një mënyrë edhe më të mirë për të mbajtur dhëmbët tuaj për një jetë.

Ka?
Kjo përdor teknikën solo. Ajo përfshin pastrimin e çdo dhëmbi në mënyrë individuale, me një furçë veçantë tufa-tufa . Ekzistojnë kurse për të mësuar se si të pastroni në mënyrë individuale. Kjo pothuajse garanton ju do të mbani dhëmbët tuaj për jetë.

Të kthehemi sërish tek furçat zanore: për kë janë të përshtatshme?
Në fakt, për të gjithë. Njerëzit të cilët e gjejnë të vështirë pastrimin e dhëmbëve të tyre - të moshuarit dhe fëmijët - të përfitojnë veçanërisht. Edhe njerëz që kanë implantet ose vënë tela  dhëmbët e tyre.

Fëmijët dhe të moshuarit

Ju sapo përmendët dy fjalë kyçe: të moshuarit dhe fëmijët.
Me fëmijët, ju duhet të filloni pastrimin e dhëmbëve sa më shpejt që dhëmbi i parë duket - diçka që shumë njerëz harrojnë. Është më mirë me një furçë të shumë të butë. Për shembull, furça e dhëmbëve CURAkid nga Curaprox është me të vërtetë e butë, e cila është arsyeja pse ajo ka marrë një çmim për qimet më të mirë nga revista "wir Eltern", vitin 2013.

A është një furçe e butë veçanërisht e rëndësishme për fëmijët?
Po. Së pari, ajo parandalon lëndimet. Së dyti, foshnjat mësohen me pastrimin e dhëmbëve një mënyrë të lozonjare me një furçë dhëmbësh që është aq e butë. Bebet kështu pëlqejnë larjen e dhëmbëve, sepse nuk ka asgjë që dhemb - ndryshe nga qimet e forta. Është vetëm si lojë.

Po në lidhje me të moshuarit?
Fluksi i pështymës bie me moshën. Megjithatë, është e rëndësishme që të ketë pështymë të mjaftueshme, sepse ajo përmban minerale, enzima dhe proteina të cilat janë të rëndësishme për shëndetin oral. Unë rekomandoj një pastë dhëmbësh të butë, në veçanti Enzycal nga Curaprox, e cila përmban enzimat e pranishme në pështymë me qëllim për ti rritur ato. Ajo është gjithashtu SLS-free.

Cili është problemi me SSL?
SLS është e pranishme pothuajse në të gjitha pastat e dhëmbëve. Ajo shkumon dhe ndihmon me pastrimin, por sulmon mukozën orale. Unë gjithashtu ju rekomandojë një pastë dhëmbësh SLS-free për njerëzit që vuajnë nga ulçëa në gojë.

Faleminderit që folët me ne
Edith Maurer Bussink, 56, ka një praktikë të sajën Higjene Dentare  Biel-Benken / kantonit të Bazelit. Kjo është Pjesa 9 dhe e fundit në këtë seri.

xs
sm
md
lg