TEMAT

Biofilm: një mik shndërrohet në armik

Çfarë kanë të përbashkët gurat e vegjël nëpër lumenj me dhëmbët në gojën tuaj ? Të dy janë të veshur me biofilm . Ndërsa guralecet e vegjel behen vetëm të rrëshqitshëm , biofilmi mund të shkaktojë probleme për dhëmbët tuaj

Mjetet ndihmuese - Çfarë kanë të përbashkët gurat e vegjël nëpër lumenj me dhëmbët  në gojën tuaj ? Të dy janë të veshur me biofilm . Ndërsa guralecet e vegjel behen vetëm të rrëshqitshëm , biofilmi mund të shkaktojë probleme për dhëmbët tuaj

Kjo shtresë mund t’ju sëmurë -në qoftë se nuk është hequr si duhet ose çorganizuar në strukturën e saj me shtresa.

Para së gjithash,formohet  cipa . Ky depozitim  super i holle , i përbërë nga proteinat dhe komponentë të tjerë në pështymë , mbulon dhëmbët e pastruar brenda  disa orëve .Ashtu  si gjendet në natyrë në guralecet e lumenjve , biofilmi është  formuar - vetëm disa mikrometra i trashë , pa bakterie dhe mund të shpëlahet lehtësisht.

Kjo cipë është një mik . Si biofilmi  fillestar gojë , ajo është në thelb e vlefshme pasi ai mbron dhëmbët dyfish: së pari , nga sulmi acid dhe , së dyti , ajo parandalon  zhveshjen e smaltit  të dhëmbëve nga ana e dhëmbëve të tjerë apo nga ushqimi kur përtypet.

Mjetet ndihmuese - Biofilmi

Biofilmi

Por me kalimin e kohës e mira kthehet ne të keqe - të paktën në këtë rast . Bakteret shpejt  fillojnë të grumbullohen në këtë cipe  dhe fillon formohet  shtresa e parë e pllakes bakteriale  .Nëse pllaka vazhdon trashet e pa trazuar,shumë shpejt  mikroorganizma të reja  mblidhen mbi të dhe  shumohen vazhdimisht.Formohen shtresa të reja, dhe struktura e pllakës forcohet.

Mjetet ndihmuese - Nje mik shndërrohet në armik

Nje mik shndërrohet në armik

Në këtë pllakë të strukturuar , bakteret nuk ngjiten thjesht me njëra tjetrën.Ato formojnë një bashkësi të strukturuar, në të cilën ato furnizojnë njëra-tjetrën me produkte metabolike nëpërmjet kanaleve të krijuara enkas.Formohen zinxhirët e proteinave dhe karbohidrateve . Këto zinxhirë shërbejnë si rezerva ushqimore dhe forcojnë mekanikisht depozitën.Si produktet metabolike ashtu edhe perforcimi mekanik janë të mira për pllakën, por të dëmshme për shëndetin oral

Mjetet ndihmuese - Pasojat : karies, gengiviti, periodontiti

Pasojat : karies, gengiviti, periodontiti

Kjo pllakë e strukturuar përmban mikroorganizma rritja e të cilave është favorizuar nga konsumi i lartë i sheqerit . Këto mikroorganizmave janë në gjëndje të shfrytëzojnë sheqerin dhe të sekretojnë acide të cilët nga ana e tyre sulmojnë smaltin e dhëmbëve : kripërat minerale largohen nga smalti i sipërfaqes së dhëmbit dhe si rezultat formohet kariesi

Përveç kësaj janë produktet metabolike të mikroorganizmave. Këto produkte metabolike irritojë sistemin tonë imunitar dhe të kombinuar me produkte natyrore që vijnë nga prishja e murit qelizor çojnë në inflamacion gengival, i njohur si gengivit. Nëse inflamacioni i mishërave të dhëmbeve nuk trajtohet , pasojat mund të jenë periodontitis , shkatërrimi i indit mbështetës së dhëmbëve . Përveç kësaj ,shpesh shkaktohet halitosis pasi bakteret në pllakë shpesh krijojnë komponime me aromë të fortë squfuri

Mjetet ndihmuese - Higjena orale do të thotë përcarje e microambientit bakterial

Higjena orale do të thotë përcarje e microambientit bakterial

Një furçë dhëmbësh , një fill dentar dhe një furçë ndërdhëmbore heqin jo vetëm strukturen e sapo formuar të pllakës, por edhe pllaken bakteriale më të vjetër dhe solide - ose të paktën ç’organizojnë strukturën e saj patogjene

Kjo është ajo për të cilën shërben higjena orale mbi të gjitha : në qoftë se sistemi bakterial i strukturuar dhe i mirë formuar dëmtohet nga pastrimi i plote i dhëmbëve,biofilmit i duhen vetëm disa ditë për t’u riorganizuar - dhe sistemi i tij i rrezikshëm i këmbimit vihet në lëvizje 

xs
sm
md
lg